Nederland

Maandag schrikkeldag, wat kost je dat eigenlijk?

26 februari 2016 07:55 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30

We hebben dit jaar een dagje extra. Maandag is het 29 februari, een dag die maar eens in de vier jaar voorkomt. Maar wat kost zo'n extra dagje? Het NIBUD rekende het uit.

Een gezin geeft op schrikkeldag gemiddeld 60 euro extra uit. Dat geld gaat onder andere op aan boodschappen (23 euro), elektriciteit en water (5 euro) en afschrijvingskosten van inventaris (16 euro).

Negatief saldo
Aan de andere kant levert schrikkeldag je ook wat op, zoals gratis tv, netflix en internetten, een dagje gratis wonen, geen vaste lasten voor de auto en een extra dag gratis verzekerd zijn. Al die voordelen leveren gezamenlijk 47 euro op. Onder de streep blijft dan ook een negatief saldo van 13 euro staan.

Voor alleenstaanden met een netto maandinkomen van 2.000 euro gelden wat lagere bedragen: zij geven op 29 februari zo’n 36 euro uit, en hebben 33 euro voordeel.

Extra inkomen? Nee hoor
Schrikkeldag valt op maandag, een werkdag. Betekent een extra dag werken, extra inkomen? Nee, zegt het Nibud. "Mensen in loondienst of met een uitkering krijgen hun inkomen namelijk per maand, ongeacht het aantal dagen dat die maand telt. Maar ook met 29 dagen in een maand werken ze altijd nog minder dan in de andere maanden", zegt het instituut.

Is komende maandag voor jou bijzonder omdat je bijvoorbeeld jarig bent of gaat trouwen, dan komen we graag met je in contact. Mail naar oproep@rtl.nl

Meer op rtlnieuws.nl:
Loonstrookje 2016: bekijk hoeveel jij dit jaar netto overhoudt

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore