EditieNL

Na 27 jaar zijn we nog steeds te 'kinderachtig' om te ritsen

02 maart 2016 13:49 Aangepast: 29 maart 2016 10:38
Zo hoort het dus niet bij ritsen Beeld © Youtube / Attietattie

In België is het verplicht, in Nederland wordt er al sinds 1989 campagne voor gevoerd: ritsen op de weg. Het principe is eenvoudig: verdwijnt er een rijstrook, dan gaan we om en om verder. Simpel toch? Maar waarom lukt het dan nog steeds niet echt?

"Ritsen is heel moeilijk. Niet omdat we niet begrijpen hoe het moet, maar wel omdat het tegen onze instincten ingaat", vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Volgens hem voelt ritsen voor veel mensen als voorkruipen en daar houden we in Nederland helemaal niet van.

'Kind komt optimaal naar boven'
Om files te voorkomen is het de bedoeling dat automobilisten de hele ritsstrook uitrijden en dan pas invoegen. "Maar dan worden mensen boos en ontstaat de houding van 'ik laat je er mooi niet voor'. Het kind komt optimaal naar boven." De psycholoog noemt het verkeer een jungle waar automobilisten sterk beïnvloed worden door territoriumgedrag en machtsvertoon. Zo blijkt ook wel uit onderstaande filmpjes.

Tertoolen zegt dat niet iedere weggebruiker even erg is, wanneer het op ritsen aankomt. "Het is erg generaliserend, maar vaak zijn het de jonge mensen die haantjesgedrag vertonen. Zij gebruiken hun auto om hun ego op te krikken en niet per se als vervoersmiddel."

'Autorijden is een teamsport'
De oplossing volgens Tertoolen: met een sociale houding achter het stuur stappen. "Echt goed autorijden is een teamsport, maar dat dringt bij veel mensen niet door. We moeten ons minder laten beïnvloeden door die primitieve instincten."

Mocht jij in de auto nou ook problemen hebben met ritsen, of erger je je vaak aan anderen, dan hebben we een aantal tips:

  • Realiseer je dat het eigenlijk heel slim is om iemand voor te laten gaan bij het ritsen. De methode werkt echt en iedereen is sneller op de plek van bestemming.
  • Krijg je het gevoel dat anderen voorkruipen? Bedenk dan dat jij deze keer iemand voor laat gaan, maar dat een volgende keer de situatie misschien wel omgekeerd is.
  • Word je een keer afgesneden, of krijg je te maken met ander asociaal weggedrag. Stel jezelf dan boven die ander en denk: "als jij dit nodig hebt om je te doen gelden, doe het dan maar".
  • Als je een vervelende dag hebt en een beetje opgefokt bent. Misschien moet je dan een paar minuten voor jezelf nemen en niet meteen in de auto stappen.
  • En misschien wel de belangrijkste tip: tel tot tien. Reageer niet meteen als er iets vervelends gebeurt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Voortaan boete voor te vroeg invoegen op België

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore