EditieNL

Je zelfbeeld Trumpen? Zo doe je dat!

02 maart 2016 17:22 Aangepast: 02 maart 2016 18:45
Verslaggever Steven Schoppert doet een cursusje 'Trumpen' Beeld © Editie NL

Hij vindt zichzelf geweldig, hij weet wat hij wil en hij schreeuwt het van de daken: de Amerikaanse republikein Donald Trump. In Amerika zijn ze er gek op, in Nederland zijn we liever bescheiden. Toch kan wat meer zelfvertrouwen geen kwaad, maar hoe zorg je daarvoor?

"Trump is het voorbeeld van een enorme Amerikaanse borstklopper, een orang-oetan op de apenrots die zichzelf alleen maar opblaast", vertelt psycholoog en trainer Pablo Bakarbessy. Volgens hem gaat Trump bij zijn optredens vaak wel heel erg over de top, maar zijn er best elementen waar Nederlanders iets van kunnen leren.

Gebakken lucht
"We komen uit een traditie dat je je bescheiden op moet stellen. Maar het is helemaal niet slecht om je positieve kanten te belichten of om zelfvertrouwen uit te stralen", zegt Bakarbessy. De trainer waarschuwt meteen al wel voor de Nederlandse directheid. Wie alleen maar opschept en gebakken lucht verkoopt, die valt hier al snel door de mand.

Voor mensen die het leuk vinden om hun zelfvertrouwen een beetje te Trumpen: Pablo Bakarbessy heeft een paar tips voor je.

Zelfvertrouwen als Trump? Check de tips:

  • Ben je bewust van zaken waar jij zelf trots op bent. Kijk naar het verleden, maar ook naar dingen waar je nu mee bezig bent. Benoem je successen, dan kun je ze ook gaan vieren.
  • Accepteer de complimenten die je krijgt en probeer je niet meteen bescheiden op te stellen.
  • Als jij durft uit te spreken dat je ergens goed in bent, dan gaan mensen het ook makkelijker van je aannemen.

Bekijk hier de reportage van Editie NL:

Meer op rtlnieuws.nl:
President Trump, wat zou dat betekenen voor Nederland?

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore