Nederland

'Minder ongelukken als stoplicht iets langer op oranje staat'

03 maart 2016 07:23 Aangepast: 03 maart 2016 12:08
Een halve seconde extra oranje zorgt voor minder 'risicorijders'. Beeld © ANP

Als verkeerslichten iets langer op oranje blijven staan, rijden er minder mensen door rood en wordt het dus veiliger op de weg.

Dat concludeert het onderzoeksbureau Goudappel Coffeng (.pdf). Bij een weg waar je 50 kilometer per uur mag rijden, stond een verkeerslicht altijd 3 seconden op oranje. Daar komt nu een halve seconde bij. Dat lijkt weinig, maar het heeft volgens de onderzoekers een belangrijk effect: het aantal 'risicorijders', mensen die niet willen stoppen bij oranje, zal afnemen. 

Geloofwaardigheid van oranje
Nog langer oranje zou juist een negatief effect hebben. Onderzoeker Luc Prinsen geeft uitleg in De Telegraaf: "Mensen moeten kunnen stoppen, maar daarnaast moet de situatie zo duidelijk zijn dat weggebruikers willen stoppen. Met een te lange oranjetijd kan iedereen stoppen, maar neemt de efficiëntie en geloofwaardigheid van een verkeersregeling af."

Volgens De Telegraaf zijn de aanbevelingen van het onderzoeksbureau overgenomen. De nieuwe standaard voor de duur van het oranje licht zou ook de steun van de politie hebben. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore