Nederland

Park of winkelcentrum? Het maakt echt uit waar je kind rondhangt

04 maart 2016 11:30 Aangepast: 04 maart 2016 15:10
Een wijkagent in Utrecht doet zijn ronde langs de hangjeugdgroepen. Archieffoto. Beeld © ANP

Hangjongeren in het park gedragen zich vaker crimineel dan die in het winkelcentrum. Die ontdekking deed onderzoekster Evelien Hoeben van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ze promoveert volgende week op een onderzoek onder 800 jongeren in Den Haag en 1600 Amerikaanse jongeren. 

Het klinkt misschien wel logisch, maar waarom leidt rondhangen eigenlijk tot jeugdcriminaliteit?
Eveline Hoeben: "In een notendop: door veel rond te hangen krijgen jongeren sneller foute vrienden. Door hen komen ze in de verleiding om bijvoorbeeld iets te stelen of iemand te slaan. Die foute vriendjes fungeren als publiek voor verkeerd gedrag. Jongeren leren dan van elkaar dat criminaliteit oké is."  

Thumbnail

Als je opgroeit in een achterstandsbuurt, ga je dan sneller aan het vernielen, vechten of stelen?
"Het werkt meer zo: er zijn gewoon verschillende factoren die leiden tot criminaliteit. Er wordt vaak gedacht dat de buurt waar je woont van grote invloed is, maar dat klopt niet altijd, heb ik aangetoond. De buurt alleen heeft geen effect in mijn onderzoek. Ik heb in mijn onderzoek ook gekeken naar de buurten en plekken waar jongeren rondhangen. Die hebben wél effect. Dat onderscheid is vernieuwend in de wetenschap." 

Op welke plekken slaat hangen dan om in kleine criminaliteit?
"Ik heb gekeken naar verschillende locaties. Jongeren die rondhingen op straat of open ruimtes als parken, pleegden meer criminaliteit. Hangen bij een bushalte, een station of winkelcentrum leidde niet tot criminaliteit. Vervelend is dat juist groepjes jongeren in een winkelcentra als probleem worden gezien. Gemeenten willen daar meestal graag vanaf. Maar misschien is het dus helemaal niet goed om ze op een achterafplekje te zetten."

Hoe groot is het gevaar dat hangjongeren die af en toe stelen en vechten uitgroeien tot beroepscriminelen?
"De meeste jongeren vreten af en toe iets uit, een vechtpartij, vandalisme. Zij lopen niet allemaal het risico in de grote criminaliteit te belanden. Dat geldt voor een kleiner groepje. Uit onderzoek blijkt overigens dat 80 procent van de jongeren wekelijks rondhangt. Het is dus ook iets heel normaals."

Wat adviseert u ouders die zich zorgen maken om hun 'hangende' kind?
"Uit onderzoek van een collega blijkt dat ouders nog steeds invloed hebben op hun jongvolwassen kinderen. Als ze een goede relatie hebben met hun ouders en hun ouders willen weten waar ze uithangen, heeft dat effect op hoe vaak ze rondhangen. Ouders moeten niet alleen vragen: met wie ben je geweest? Ze moeten ook vragen: waar ben je geweest en wat heb je gedaan? Omdat het erop lijkt dat de locatie heel relevant is voor het risico op criminaliteit. Vaak zijn ouders vooral bezig met het feit dat kinderen met verkeerde vrienden omgaan. Maar het is ook belangrijk waar ze die ontmoeten."

Meer op rtlnieuws.nl:

`