Nederland

Bussemaker: Mannen, wees een vent en help je vrouw

08 maart 2016 16:41 Aangepast: 08 maart 2016 20:49
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld © ANP

Voor minister Jet Bussemaker is het duidelijk: geef vrouwen de kans om meer uren te werken, dan gaat het met hun vrije tijd ook beter. Maar daar hebben ze wel de hulp van hun man voor nodig.

Vrouwen werken niet in deeltijd uit eigen keuze, maar eigenlijk als strategie om alles in hun leven maar aan elkaar te knopen, zegt Bussemaker in reactie op het rapport 'Lekker vrij?' van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria. Dat gaat ten koste van hun vrije tijd. Maar als inderdaad één op de vijf mannen eigenlijk minder zou willen werken, zoals uit het onderzoek duidelijk wordt, ligt daar volgens de minister de sleutel tot een oplossing.

Mannen zijn bondgenoten
"Je zou kunnen zeggen: vrouwen moeten wat vaker de boel de boel laten", zegt zij in het Radio 1-journaal. "Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, trouwens. Mannen zouden best wat meer kunnen doen. En dat moet op de werkvloer en thuis vaker besproken worden. Mannen die zeggen dat ze minder willen werken, moeten daartoe vaker aangezet worden. Dan kom je ook uit bij de rol van de werkgevers."

Bussemaker vindt dat mannen op hun werk eens een keertje met de vuist op tafel zouden moeten slaan om veranderingen tot stand te brengen. "Ik zou tegen mannen willen zeggen: je bent pas een vent als je daarover ook gewoon durft te praten op je werk. Maar je hoort toch ook nog vaak dat je het niet bespreekbaar kunt maken of bij het eerste de beste tegenargument van je werkgever het erbij laat zitten. Kijk, mannen zijn bondgenoten voor vrouwen, en heel erg belangrijk om veranderingen te bewerkstelligen. Dus die moeten ook hun wensen op tafel leggen en hun mond opendoen. Dat moeten ze bij hun werkgever doen. En ze moeten af en toe wat taken overnemen van hun vrouw."

Inkomen op bijstandsniveau
Als mannen een stapje terug doen, zou dat ertoe kunnen leiden dat meer vrouwen wat meer uren gaan werken. "Vrouwen zeggen vaak dat ze om strategische redenen in deeltijd werken", zegt Bussemaker. "Slechts de helft van de vrouwen is economisch zelfstandig. En het gaat dan om een inkomen op bijstandsniveau, dat maakt hen kwetsbaar. Er zijn situaties dat het tot een echtscheiding komt, dat hun partner onverwacht ziek wordt of geen werk meer heeft. Dus het is ook van belang om te kijken hoe je dat echt samen kunt doen."

En dat vrouwen alleen in deeltijd gaan werken hoeft hun carrière niet in de weg te staan, vindt Bussemaker. "Ik vind dat je als vrouw ook aan de top kunt komen als je een redelijke deeltijdbaan hebt. Dat is natuurlijk moeilijk als je één of twee dagen werkt, maar in heel veel landen zie je dat vrouwen heel goed verder kunnen komen in hun carrière als ze zo'n drie, vier dagen per week werken. Dus daar hoeft niet het probleem te liggen. We moeten ook beseffen dat je niet alleen een goede werknemer bent als je 80 uur per week beschikbaar bent, maar dat je dat ook bent als je wat meer ziet van wat er in de wereld gebeurt."

Langer fit blijven
"Dat kan maatschappelijke betrokkenheid zijn, dat kan de zorg voor kinderen of ouderen of partners zijn. We zien natuurlijk steeds vaker dat mantelzorg een steeds belangrijkere rol speelt bij de balans tussen werk en zorg. Dit zijn allemaal thema's om het gesprek aan te gaan. Daar kan de overheid bij helpen, door bijvoorbeeld voor regelingen te zorgen. Dat gebeurt ook, minister Asscher is daar veel mee bezig. Uitbreiding van vaderschapsverlof is daar een goed voorbeeld van. Maar overheidsregelingen alleen kunnen het niet oplossen, we moeten echt zorgen dat we dit met elkaar beter bespreekbaar maken. Zo blijven we ook langer fit en daar heeft uiteindelijk iedereen belang bij."

"Ik zou vooral tegen vrouwen willen zeggen: wees niet te bescheiden. Vrouwen doen het goed, er zijn steeds meer hoog opgeleide vrouwen, ze doen het beter op de universiteit, ze studeren sneller af. Ik zou tegen hen willen zeggen: onderschat jezelf niet, je hebt ontzettend veel in huis. Laat horen wat je kunt en wat je wilt."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore