Nederland

Kattencafés als paddenstoelen uit de grond: 'We zijn te gast bij de katten'

19 april 2017 21:30 Aangepast: 28 juli 2017 08:00
Gasten in kattencafé Mispoes in Den Bosch. Beeld © RTL Nieuws

Er zijn inmiddels negen kattencafés in Nederland en dat worden er alleen maar meer. Het kattencafé in Den Bosch is al bijna een jaar open en in Nijmegen komt er ook eentje. "Mensen die om een of andere reden geen kat kunnen hebben, kunnen zo van hun aanwezigheid genieten."

Het is al jaren een trend in Japan en ook overgewaaid naar New York, Londen, Parijs en ons land. Zo'n café is ideaal voor als je zelf geen kat kan hebben, maar toch met een kat op schoot wil zitten.

Drankje met acht katten

Sanne Versteeg wil haar café in Nijmegen in juni openen. De verbouwing is net begonnen. "Het moet een soort huiskamer worden, waar mensen kunnen genieten van een drankje en van een stuk of acht katten", legt ze uit.

Versteeg werd geïnspireerd door een soortgelijk café in Amsterdam. Ze wil mensen die vanwege een allergie, om ruimtegebrek of om financiële reden geen kat kunnen hebben, toch in aanraking laten komen met de dieren. "Katten helpen je ontstressen en toveren een glimlach op je gezicht. Bij mij wel, in ieder geval."

Kat is koning

Kattencafé Mispoes in Den Bosch is alweer bijna een jaar open. Volgens eigenaar Marloes Vorstenbosch loopt het goed. Toch moeten mensen hun plaats wel kennen in het café. "Katten zijn hier koning, het is hun woonkamer. Mensen staan hier op de tweede plek", zegt ze.

Thumbnail

Bezoekers in de cafés kunnen de kat op schoot nemen (Foto: RTL Nieuws)

Behalve voor de ontspanning, hebben de cafés nog een doel: "Het is ook goed voor mensen die misschien een kat willen, maar het nog niet zeker weten. Of voor mensen die hun kind aan een kat willen laten wennen", zegt Vorstenbosch. "Ik weet zeker dat er mensen zijn die een kat hebben genomen na een bezoek."

Hygiëne

Vanwege de hygiëne hebben beide cafés gescheiden ruimtes waar de katten wonen en waar voedsel en drankjes gemaakt worden. Versteeg: "De koffiehoek en plek waar we broodjes maken zijn helemaal katvrij."

De opkomst van de kattencafés baart de Dierenbescherming zorgen. Want katten zijn niet altijd groepsdieren en hebben wel hun rust nodig. In Nijmegen komt daarom een speciale ruimte, waar mensen niet mogen komen.

Hier zitten nu kattencafés: 

Thumbnail

`