Nederland

Gemeente Amsterdam zal 24,5 miljoen euro nooit meer terugvinden

11 maart 2016 18:06 Aangepast: 11 maart 2016 19:16
Het stadhuis van de gemeente Amsterdam Beeld © ANP

Bij de gemeente Amsterdam is er ondanks een maandenlange zoektocht nog altijd 24,5 miljoen euro zoek. En de kans is klein dat dit nog ooit wordt teruggevonden.

De zoektocht werd eind vorig jaar ingezet nadat er 51,1 miljoen euro verloren bleek te zijn. De gemeente kon het geld niet traceren tijdens een schoonmaak van de boekhouding. De stad was bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

Woud van potjes
Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan was 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. Voor een bedrag van 51,1 miljoen euro moesten de boekhouders nog achterhalen in welke potjes dat zit.

De afgelopen maanden is 26,6 miljoen euro boven water gekomen. Het resterende geld is mogelijk niet naar boven gekomen omdat uitgaven in het verleden niet altijd of niet volledig in de begroting waren opgenomen. Het verloren geld is als kostenpost evenredig verdeeld over alle gemeentelijke diensten.

De gemeente zegt dat er met de nieuwe inrichting van het huishoudboekje niet opnieuw geld zal zoek raken. Drie jaar geleden maakte de gemeente Amsterdam ook al een kolossale financiële blunder. Toen werd ten onrechte 188 miljoen euro betaald aan minima. Dat geld werd teruggevorderd.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`