Nederland

'Mensen in ontwikkelingslanden ziek omdat ze onze leefstijl overnemen'

11 maart 2016 22:37 Aangepast: 11 maart 2016 23:12
Beeld © Getty Images

Het gaat zo snel beter met ontwikkelingslanden, dat zich een nieuw probleem voordoet. Omdat mensen daar steeds meer gaan leven zoals wij dat doen, is er een explosie aan welvaartsziekten als kanker en suikerziekte.

In 2030 zijn welvaartsziekten goed voor 71 procent van alle sterfgevallen in derdewereldlanden, verwachten medici. In die landen overlijden dan waarschijnlijk vier keer meer mensen aan kanker, suikerziekte, hart- en vaatziekten of andere 'westerse' ziekten dan in de westerse wereld.

Elektriciteit en kantoorbanen
Volgens Bart Koopman van het Leids Universitair Medisch Centrum komt dat omdat de ontwikkeling voor mensen daar veel te snel gaat. Hun genen en cultuur zijn nog helemaal niet ingesteld op elektriciteit, auto's, kantoorbanen en een overvloed aan eten.

"In de westerse wereld duurde de vooruitgang meerdere generaties", zegt hij. Eerst was er elektriciteit, later kwamen er auto's. En zo gingen mensen langzaamaan minder doen. Ook het eetpatroon veranderde in westerse landen langzamer dan nu in derdewereldlanden.

Ingesteld op honger
Dat zorgt volgens hem voor problemen op drie gebieden, drie zogenoemde 'mismatches'. In armere landen hebben mensen altijd te maken gehad met honger en infectieziekten. Na verloop van generaties veranderen hun genen zo dat ze daar op ingesteld zijn. "Hun genen werken zo dat ze graag voedsel eten en dat zo veel mogelijk opslaan voor eventuele reserves."

Dik zijn is daarom ook een ideaalbeeld in armere landen. Wie dik is, heeft genoeg te eten, hoeft niet hele dagen op het land te werken, heeft macht en geld en is vruchtbaar. Zo was het in Nederland ook (denk aan de Rubensvrouwen), maar door de loop van de tijd is het ideaalbeeld hier veranderd. "Nu is het ideaal hier om dun en fit te zijn. Hardlopen, gezond eten. Die omslag heeft in ontwikkelingslanden nog niet kunnen plaatsvinden."

Niet meer zoals vroeger
Een derde probleem dat volgens Koopman ontstaat door de snel toenemende welvaart in (veel) ontwikkelingslanden, is dat genen zich in de kindertijd instellen op de omgeving. Veel mensen die daar wonen, hebben toen ze jong waren nog moeten vechten tegen honger en infectieziekten. Daar zijn ze op ingesteld, maar dat is vaak niet meer de realiteit. 

Mensen terug laten gaan naar een situatie waarin ze lijden onder honger en infectieziekten en de moeder- en kindersterfte hoog is, is natuurlijk niet de oplossing. "De gulden middenweg is het best", zegt Koopman. "Het beste van beide werelden. Je moet niet de vooruitgang stopzetten, maar wel de lessen die we hier hebben geleerd toepassen op de situatie daar. En dat zijn de dingen die we eigenlijk allemaal wel weten: gezond eten en genoeg lichaamsbeweging."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore