Nederland

'Kinderen krijgen te weinig les over seksualiteit'

14 maart 2016 16:05 Aangepast: 14 maart 2016 16:39
Seksualiteit is een belangrijk onderwerp, ook al zijn kinderen nog zo jong. Beeld © ANP

Ook al zitten ze nog op de basisschool, kinderen zijn volop bezig met verliefdheid, relaties en de puberteit. Op school zouden ze daar ook verplicht les over moeten krijgen. Maar dat gebeurt lang niet altijd.

Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, heeft kinderen van 9 tot 12 jaar ondervraagd over seksualiteit. Maar 25 procent van de kinderen zegt les te krijgen over seksuele grenzen (wat laat je wel en niet toe) en slechts 27 procent over homoseksualiteit.

Een opvallende conclusie, zegt directeur Ton Coenen van Rutgers. "We hadden gedacht dat de kinderen hier veel meer les over zouden krijgen, omdat scholen sinds 2012 verplicht zijn om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit." 

Seks in media
Seksualiteit is een belangrijk onderwerp, ook al zijn kinderen soms nog jong. "Kinderen komen tegen het einde van de basisschool in de puberteit, worden verliefd en zien seksueel getinte beelden in de media. Daarom is het belangrijk dat er thuis en op de basisschool al uitgebreid aandacht is voor deze onderwerpen", zegt directeur Coenen. 

Het is voor het eerst dat kinderen in de basisschoolleeftijd zijn ondervraagd over seksualiteit. Aan het onderzoek deden 1000 kinderen mee. Ook hun ouders hebben de vragenlijst ingevuld. 

Andere opvallende conclusies uit het onderzoek:

  • Van de ondervraagde kinderen is 57 procent weleens verliefd geweest en heeft 44 procent weleens verkering gehad.
  • De helft van de kinderen praat het liefst met hun ouders over seksualiteit. Op de tweede plaats komt de school (24 procent).
  • 49 procent van de kinderen praat met de ouders over hoe je lichaam verandert in de puberteit. 33 procent heeft daar les over gehad en 30 procent praat er met niemand over.
  • Van de ouders zegt 71 procent antwoord te geven op vragen van hun kinderen over seksualiteit. Maar dat wordt door maar 52 procent van de kinderen bevestigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`