Nederland

Petitie voor doodgeboren kinderen naar de Kamer: 'Jolie hoort bij ons gezin'

15 maart 2016 06:04 Aangepast: 15 maart 2016 07:33
Natasja met haar kinderen Isa en Noah.

Jolie werd op 12 oktober 2007 dood geboren. "Het is vreemd om een volmaakt kindje in je armen te hebben, dat het niet doet", zegt moeder Natasja. Maar voor de overheid heeft Jolie nooit bestaan. Om dat te veranderen voor alle ouders die dit verlies meemaken, gaat zij vandaag met ruim 80.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer.

Zoveel handtekeningen staan er onder een petitie 'Ik wil ook in het BRP!' die vraagt dat ook doodgeboren kinderen een geboorteakte krijgen. Met die akte worden ze bijgeschreven in het geboorteregister, komen ze in de Basisregistratie Personen (BRP) en worden ze officieel een lid van het gezin.

"Dat was een klap in mijn gezicht. Jolie mocht al niet blijven, maar zo leek het alsof ze niet eens had bestaan" 

Het voelt 'als een warme deken' dat zoveel mensen hun steun betuigen aan die strijd, zegt Natasja Geyteman-Bos, één van de initiatiefnemers van de petitie. "We zijn er nog niet, maar we hebben eigenlijk al veel bereikt. Lotgenoten die eerst niet over hun verlies durfden te spreken, uiten zich nu wel. Maar we krijgen ook veel steun van mensen die het zelf niet hebben meegemaakt."

Aangifte is alleen voor overlijden
Want hoewel doodgeboren kinderen door hun moeder vaak wekenlang gedragen zijn, en echt als zoon of dochter worden gezien, bestaan ze volgens de wet niet. "Heel veel ouders denken dat omdat ze hun overleden kindje hebben aangegeven, het ook is geregistreerd. Dat is niet zo."

Natasja legt uit: "Als je kind na 24 weken dood wordt geboren, ben je verplicht het aan te geven. Maar daarmee wordt alleen zijn of haar dood geregistreerd, niet de geboorte. Met het registreren van de dood, kan de gemeente je het recht geven je kind te begraven. Het gaat alleen maar om de dood."

Geen enkel goed argument
De aangifte voelt daarom een beetje als een farce, zegt Natasja. Zelf kwam ze erachter toen ze voor haar zoon Noah (6) een paspoort aanvroeg na zijn geboorte. "De dame achter het loket zei dat ik één kind had. Dat was een klap in mijn gezicht. Jolie mocht al niet blijven, maar zo leek het alsof ze niet eens had bestaan."

Natasja sputterde tegen, zei dat ze twee kinderen had, maar dat er eentje dood werd geboren. "De dame zei: die worden niet opgenomen in het systeem." Reden voor Natasja om uit te zoeken waarom kinderen als Jolie eigenlijk niet worden opgenomen. "Ik heb daar tot op heden nog geen goed argument voor gehoord."

"We waren vol van angst dat het weer zou gebeuren. Je weet hoeveel pijn het deed en wil dat nooit meer meemaken"

Jolie was Natasja’s eerste kind. Ze werd geboren met 40 weken en 6 dagen. Een meisje met alles erop en eraan. "Het is vreselijk als je van die roze wolk valt en de grond onder je voeten wordt weggeslagen. De kinderkamer was klaar, de kinderwagen stond klaar. Je gaat uit van gezinsuitbreiding en dan gebeurt dat."

Ze wist dat haar dochter was overleden en dat ze nog van haar moest bevallen. Ondanks de dood van het meisje voelde het voor Natasja en haar man toch alsof ze een prijs kregen na de bevalling en ze haar dochter in haar armen had. "Ik was enorm trots en beschermend naar haar."

Geen zorgeloze zwangerschappen
"De dagen erna waren zo onwerkelijk. Ik zei tegen mijn man: straks is ze begraven en dan zitten we weer met zijn tweeën op die bank. Dat was niet het oorspronkelijke vooruitzicht. Je hart loopt over van liefde, maar je mag niks. Je kan niks."

Ook de zwangerschappen daarna verliepen daardoor niet zorgeloos. "We waren vol van angst dat het weer zou gebeuren. Je weet hoeveel pijn het deed en wil dat nooit meer meemaken." Het stel kreeg nog twee gezonde kinderen: de eerdergenoemde Noah, en Isa (5).

'Jolie is niet zichtbaar'
Zij zijn nog te jong om te begrijpen wat hun moeder probeert te bereiken, maar ze weten dat ze een zus hebben die er niet meer is. "Jolie hoort bij ons gezin. Een klasgenootje van Isa had een zusje gekregen. We stonden bij de kinderwagen en ik zei: 'Leuk he, zo’n meisje? Jij zou het zeker ook wel leuk vinden om een zusje te hebben'. Toen zei Isa: 'Die heb ik toch? Ik heb Jolie'."

Ook vieren ze samen elk jaar haar geboortedag. Maar elke keer dat Natasja inlogt bij een overheidswebsite staan er maar twee kinderen bij haar gezin. "Jolie is niet zichtbaar. Ook later voor stamboomonderzoek: als wij er niet meer zijn, weet niemand dat ze er was."

Verdrag van het Kind
Dat is volgens deskundigen in strijd met het Verdrag van de Rechten van het Kind, waarin staat dat elk kind recht heeft op een gelijke behandeling, een eigen identiteit, vindbaarheid en een familieband. "Daar moet de overheid voor waken. En dat gebeurt nu niet", zegt Natasja.

"Een wijziging van de wet is niet eens nodig en duur hoeft het ook niet te zijn. Het administratieve proces dat wij willen, bestaat al"

Ze vindt het spannend om vandaag de handtekeningen aan te bieden aan de Tweede Kamer. "Een wijziging van de wet is niet eens nodig, alleen een wijziging in het huidige beleid. Als minister Ronald Plasterk daarvan ook overtuigd raakt, kan hij morgen nog zeggen: we gaan een geboorteakte verstrekken aan doodgeboren kinderen."

Kamermeerderheid voor voorstel
Meerdere politieke partijen staan achter het voorstel van de initiatiefnemers. De verwachting is dat er een Kamermeerderheid voor is. En duur hoeft die beleidswijziging helemaal niet te zijn, zegt Natasja. "We vragen dezelfde behandeling als voor kinderen die kort na de geboorte overlijden. Dus het administratieve proces dat wij willen, bestaat al." 

Als het lukt, pleiten de initiatiefnemers om de wijziging te laten ingaan met terugwerkende kracht tot ten minste 1995, het jaar waarin Nederland het verdrag ondertekende. Dat zou betekenen dat ook Jolie alsnog een geboorteakte krijgt en wordt bijgeschreven in het BRP.

Meer weten over de petitie en over het huidige beleid? Lees dan dit interview met Kim, die twee zoontjes verloor.

RTL Nieuws/ Anna Sonnemans

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore