Nederland

'Honderden apk-keurmeesters op non-actief'

15 maart 2016 07:56 Aangepast: 15 maart 2016 08:12
Automonteur aan het werk (archieffoto). Beeld © ANP

Vorig jaar zijn 242 apk-keurmeesters op non-actief gezet. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2014, meldt het AD. Automobilisten zouden druk uitoefenen op keurmeesters om slechte auto's goed te keuren.

Ook raakten honderden garages hun apk-vergunning tijdelijk kwijt door missers bij het keuren, zoals het over het hoofd zien van gebroken vering. Volgens de RDW was soms de auto niet aanwezig voor de steekproef of werkte de garage niet mee aan een steekproef. Zes garages maakten het zo bont dat ze hun vergunning voor onbepaalde tijd moesten inleveren. 

Strengere controles
De stijging van het aantal keurmeesters dat op non-actief is gesteld, is volgens de RDW te verklaren door strengere controles. Een bedrijf dat vaker in de fout gaat, krijgt vaker controle. Dat kan leiden tot het intrekken van de licentie voor zes tot twaalf weken. 

Een keurmeester zegt in het AD dat er in de branche veel druk wordt uitgeoefend door klanten om een slechte auto toch goed te keuren. Daar krijgen keurmeesters soms zelfs geld voor aangeboden. "Auto's die ik afkeur, worden ergens anders goedgekeurd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`