Vervolging Geert Wilders

Grote demonstratie van Pegida tijdens Wilders-proces

15 maart 2016 19:30 Aangepast: 15 maart 2016 20:43
Een demonstratie van Pegida (archieffoto) Beeld © Julie Hrudova

Anti-islambeweging Pegida gaat vrijdag met zo'n 200 man demonstreren tijdens de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Geert Wilders. 'Het Wilders-proces is een ideaal moment om ons te laten horen', vindt Pegida.

De zitting in de strafzaak tegen Geert Wilders wordt vrijdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gehouden. De gemeente Haarlemmermeer heeft toestemming gegeven aan de anti-islambeweging voor de demonstratie.

Voorwaarde is wel dat de demonstranten zich aan de voorwaarden van de gemeente houden. 

Regels
Zo moeten de deelnemers tijdens de betoging bij elkaar blijven en in het daarvoor aangewezen demonstratievak staan. Verder mag er geen alcohol worden gedronken en is gezichtsbedekking niet toegestaan. Ook zijn bepaalde vlaggen verboden, zoals de Palestijnse- en de Nazi-vlag.

Hoeveel extra beveiliging er voor de demonstratie wordt ingezet, wil de gemeente niet zeggen. "Vanwege veiligheidsoverwegingen doen we daar geen uitspraken over", stelt een gemeentewoordvoerder. "Van een tegendemonstratie is bij ons niets bekend."

Oproepen
Pegida Nederland steunt Wilders voor het behoud van 'onze vrijheid', meldt de beweging op de Facebookpagina. Daar wordt ook opgeroepen om mee te doen aan de demonstratie. "Het is natuurlijk een doordeweekse dag, maar we verwachten toch wel zo'n 150 tot 200 man", vertelt een woordvoerder van Pegida aan RTL Nieuws. 

De anti-islambeweging heeft bewust gekozen om naar het Wilders-proces te komen. "Het proces draait om vrijheid van meningsuiting. Daar hebben wij als beweging enorme problemen mee. Die vrijheid wordt enorm beperkt en daar zijn wij fel op tegen. Daarom laten wij ons vrij horen."

Bekijk hier onze special:
Lees hier alles over het Wilders-proces

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore