Nederland

Amsterdam opnieuw misdaadhoofdstad van Nederland

16 maart 2016 05:30 Aangepast: 16 maart 2016 05:39
De politie heeft de omgeving afgezet. Beeld © RTL Nieuws

Zelfs als je het afzet tegen het aantal inwoners, worden de meeste misdrijven gepleegd in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van Buurtfacts naar cijfers van het CBS.Het aantal misdrijven per hoofd van de bevoking telt, is in Amsterdam twee keer zo hoog als in de rest van Nederland.

Opvallend genoeg is het Overijsselse Tubbergen de gemeente waar relatief de minste misdrijven werden gepleegd afgelopen jaar: 17 per 1000 inwoners, meer dan drie keer zo weinig als het landelijk gemiddelde. Tubbergen is ook de gemeente met de meeste wapenvergunningen.

Stijging in Vlagtwedde
Hoewel de misdaad in Nederland daalt, steeg het aantal misdrijven toch in 110 van de 390 gemeenten. De hardste stijging was te zien in Vlagtwedde, de gemeente waar de centrale opvanglocatie voor asielzoekers gevestigd is. Het aantal misdrijven steeg van 675 naar 975. Gemeten naar het aantal inwoners zit Vlagtwedde daarmee nog steeds rond het landelijk gemiddelde. In de meeste gevallen ging het om diefstal of inbraak zonder geweld.

De grootste gemeente met een substantiële stijging van het aantal misdrijven is Lelystad, met een groei van 7,7 procent. De hardste daling is te zien in Meerssen: daar daalde het aantal met maar liefst 29 procent. Ook in Maastricht (14 procent) en Almere (11 procent) zijn fikse dalingen te zien.

Amsterdam gaat aan kop in veel verschillende categorieën misdrijven, zoals bedreiging, mishandeling, diefstal of inbraak. Het aantal levensmisdrijven, zoals (pogingen tot) moord en doodslag, ligt in Rotterdam per inwoner het hoogst. In Noordwijk wordt het vaakst iemand gepakt voor rijden onder invloed, terwijl er in Brielle relatief het meeste wordt vernield.

Meer op rtlnieuws.nl:
Buurtfacts: Zoveel misdaad is er in jouw gemeente

RTL Nieuws / Frank Tieskens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`