Nederland

Bootjes met tweetaktmotor uit Amsterdamse grachten verbannen

16 maart 2016 09:49 Aangepast: 16 maart 2016 10:01

Lekker tuffen door de Amsterdamse grachten is volgend jaar verboden als er een oud tweetaktmotortje aan je bootje hangt. De tweetaktmotoren worden verbannen van de Amsterdamse wateren omdat ze te veel luchtvervuiling veroorzaken.

Per 1 januari 2017 moeten alle Amsterdamse botenbezitters een schonere motor hebben. Wie dan nog een tweetaktmotor heeft, kan een boete krijgen. Let op: het verbod geldt ook voor bootbezitters van buiten Amsterdam die met hun tweetaktmotor de grachten willen opvaren.

Betere luchtkwaliteit en gezondheid
"We streven naar een betere luchtkwaliteit en gezondheid voor alle Amsterdammers, daarom gaan we de zwaar vervuilende tweetaktmotoren op het water verbieden'', zegt wethouder Udo Kock van Waterbeheer.

Het waterbedrijf Waternet gaat actief handhaven op het verbod. Naar schatting hebben 1000 tot 1500 boten nog een tweetaktmotor. Booteigenaren krijgen in mei en december een brief over het tweetaktverbod.

Een tweetaktmotor is een motor waarin een mengsel van olie en benzine wordt verbrand. Uit onderzoek blijkt dat andere motoren een veel lagere uitstoot van luchtverontreinigende stoffen hebben. Dit geldt met name voor fijnstof, koolstofmonoxide en koolwaterstof.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore