Nederland

NCTV: extremisten misbruiken Wilders' oproep tot verzet

16 maart 2016 15:00 Aangepast: 16 maart 2016 16:14
Beeld © ANP

De oproep van Wilders tot geweldloos verzet tegen de komst van vluchtelingen naar Nederland, wordt door extremisten misbruikt bij gewelddadige incidenten tegen vreemdelingen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is bezorgd over het toenemende geweld, intimidaties en bedreigingen in de discussie rond vluchtelingen en islam in ons land. Dat schrijft de NCTV in hun analyse van de veiligheid in Nederland, het Dreigingsbeeld Terrorismebestrijding Nederland (DTN), dat vier keer per jaar verschijnt. Dat dreigingsbeeld blijft 'substantieel', wat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel blijft. 

De NCTV denkt dat extreemlinkse en –rechtse groepen en personen steeds actiever hun zorgen rond het asielbeleid kracht bij zullen zetten, waarbij de kans op gewelddadige confrontaties reëel is.

Thumbnail

Sinds Wilders in augustus van vorig jaar voor het eerst de #kominverzet twitterde, is de hashtag meer dan 100.000 keer gebruikt op sociale media, blijkt uit een analyse van Buzzcapture in opdracht van RTL Nieuws. 

Extra alert bij moskeeën
Het toenemende geweld, zoals bijvoorbeeld de brandstichting bij een moskee in Enschede waar mensen aanwezig waren, is ook reden voor 'extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën', schrijft de NCTV. Moslimorganisaties in Nederland bespraken afgelopen weekend nog over hun zorgen over de veiligheid met vice-premier Lodewijk Asscher en Dick Schoof. 

De oproepen van Wilders, met de hashtag #kominverzet, worden door groepen tegenstanders van vluchtelingen gebruikt om anderen te mobiliseren. Daarbij worden Wilders' naam en foto gebruikt, ook door extremisten die verder gaan dan geweldloos protesteren. In december vorig jaar werd het huis van een Somalisch gezin in Pannerden bekogeld met vuurwerk en daarbij werd een pamflet opgehangen met racistische leuzen en een foto van de PVV-leider. 

Wilders benadrukt geweldloos verzet
Toen Wilders zijn oproep deed en hem heel vaak herhaalde, zeiden tegenstanders al dat zijn woorden mogelijk het verkeerde effect zouden hebben, vertelt politiek verslaggever Fons Lambie. De NCTV trekt nu heel feitelijk de conclusie dat de #kominverzet-oproep eigenlijk misbruikt wordt. Want Wilders benadrukt keer op keer dat het verzet geweldloos moet zijn. 

Wilders is in de afgelopen periode regelmatig gevraagd of hij afstand wilde nemen van incidenten. De ene keer deed hij dat wel, de andere keer deed hij dat niet. Volgens Wilders is zijn oproep zelf altijd glashelder geweest: "De grens ligt bij geweld."

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`