Nederland

Jongeren balen van smartphonegebruik ouders: 'Stop hem nou eens weg!'

01 juni 2017 09:44 Aangepast: 01 juni 2017 11:47
Beeld © iStock

Eén op de drie van de Nederlandse jongeren ergert zich weleens aan het smartphonegebruik van zijn of haar ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van Nationale Academie voor Media en Maatschappij.

Volgens de jongeren reageren hun ouders lang niet altijd als ze vragen de telefoon weg te leggen. Maar liefst 38 procent doet daar volgens de jongeren 'soms of nooit' iets mee. Vooral het telefoongebruik in de auto of aan de eettafel vinden de jongeren vervelend.

In de auto en tijdens het eten

Bijna een kwart van de ouders gebruikt de telefoon vaak of regelmatig tijdens het eten, zeggen de jongeren. En dat is storend. Volgens de jongeren zouden zij belangrijker moeten zijn dan 'de virtuele contacten' van de ouders.

 

Ook in de auto wordt de telefoon geregeld gepakt. Dat vinden de jongeren gevaarlijk, onverantwoordelijk en onvolwassen. Van de jongeren van wie de ouders de smartphone veel gebruiken in de auto, voelt 43 procent zich onveilig. Een derde is onrustig en 21 procent ervaart stress.

'Doe wat echt belangrijk is'

Diverse jongeren vertellen in het onderzoek wat hen stoort. "Als ik vraag te stoppen, reageren ze soms wel en soms niet. Als ze chagrijnig zijn, dan doen ze er niets aan", zegt Mariska van 17. Fien (14) zoekt het ook wel bij zichzelf. "Stop die smartphone nou eens weg en doe wat echt belangrijk is", zegt ze soms tegen haar ouders. "Maar aan de andere kant: het is ook wel een beetje terecht, want ik doe het zelf ook vaak genoeg."

Een kwart van de Nederlanders vindt zelf ook dat hij te veel met zijn smartphone bezig is. Uit een eerder onderzoek blijkt dat we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon kijken. Eén op de vijf noemt zichzelf zelfs verslaafd aan zijn telefoon.

Afspraken met jezelf maken

Onderzoeker Herman Kisjes geeft als tip om bij jezelf na te gaan waarom je op je smartphone zit en waarom je dat doet. "Het belangrijkste is dat je afspraken met jezelf maakt. Als je je daaraan houdt, ga je je waarschijnlijk beter voelen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Help, mijn puber is vergroeid met zijn smartphone. Dit kun je doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore