EditieNL

Een vluchteling 'adopteren', zou jij het doen?

17 maart 2016 16:32 Aangepast: 17 maart 2016 20:22
Beeld © ANP

Geen grote opvanglocatie in de buurt, maar dan wel zelf een vluchteling een jaar lang sponsoren en bijstaan. In Canada gebeurt het en is het een groot succes. In Nederland kan het nog niet, maar volgens sommigen zou daar verandering in moeten komen.

Canadezen die een vluchteling willen sponsoren, moeten dat doen voor een jaar. Daarna moet de vluchteling op eigen benen kunnen staan. Via een matchingsysteem van de overheid worden vluchteling en sponsor gekoppeld. Dat gebeurt pas als er door de sponsor, die ook uit meerdere mensen kan bestaan, 10.000 euro ingezameld is. Naast het verzamelen van geld is de sponsor ook verantwoordelijk voor het regelen van woonruimte.

'Het hoeft niet met belastinggeld'
Het idee is dat vluchtelingen veel persoonlijker worden opgevangen en makkelijker kunnen integreren. De helft van alle vluchtelingen die in Canada gesponsord werd, had binnen een jaar een baan. "Wij zijn hier al veel langer over aan het nadenken", zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk. "Mensen krijgen een veel betere startpositie in onze samenleving en het hoeft niet met belastinggeld opgelost te worden."

Psycholoog Paul van Lange van de VU is voorzichtiger. "Canadezen, maar ook Amerikanen zijn meer gewend om aan goede doelen te geven. Hier zijn we meer gewend aan een maatschappij waarin de overheid alles regelt." Hij benadrukt dat 10.000 euro erg veel geld is, maar dat het bijvoorbeeld wel als straat of als hockeyclub in te zamelen is.

'Veel Nederlanders behoefte om meer te doen'
Volgens Van Lange hebben veel Nederlanders wel de behoefte om meer te doen, dan bijvoorbeeld alleen kleding doneren en daar is Kuipers het mee eens. "Ik denk dat er zeker animo voor is in Nederland. Vorig jaar al waren er veel mensen die graag een vluchteling in huis wilden nemen, maar dat raden we af bij Vluchtelingenwerk." Kuipers zegt dat vluchtelingen op die manier veel te afhankelijk worden en dat is anders wanneer ze gesponsord worden.

Toch ziet Paul van Lange die problemen ook bij sponsoring van vluchtelingen, die na één jaar op eigen benen moeten staan. "Je kan iemand niet ineens loslaten na een jaar. Je hebt dan een bepaalde relatie met een vluchteling opgebouwd. Daar schuilt wel een gevaar in."

Bekijk de reportage van Editie NL:

Meer op rtlnieuws.nl:

`