Nederland

Ouders hebben voorbeeldfunctie met smartphone: 'Het is net als met roken'

01 juni 2017 16:30 Aangepast: 01 juni 2017 16:31

Veel ouders praten met hun kinderen over het gebruik van hun smartphone. Dat zegt pedagoog Krista Okma. "Als jij het één predikt, maar het andere doet, is het logisch dat kinderen niet doen wat jij wil."

Uit een vandaag verschenen onderzoek blijkt dat niet alleen ouders het vervelend vinden als hun kinderen veel met hun smartphone bezig zijn, maar dat dat andersom vaak ook zo is. Eén op de drie van de kinderen ergert zich weleens aan het smartphonegebruik van zijn of haar ouders. "Dat begrijp ik heel goed", zegt Okma. "Het werkt twee kanten op."

Geen telefoon aan de eettafel

Ouders en kinderen maken volgens Okma afspraken over de momenten waarop je de telefoon er wel of niet bijpakt. "De belangrijkste daarvan is de telefoon aan de eettafel. Veel gezinnen streven ernaar om tijdens het eten geen telefoons te gebruiken. Dat is verstandig. Het moment aan tafel is een contactmoment met de familie. Als je dan met je telefoon bezig bent, is dat een gemiste kans."

Soms kan het volgens Okma voorkomen dat je de telefoon aan tafel toch moet gebruiken. Goede communicatie is dan van belang. "Dan vertel je dat je de telefoon toch even gebruikt omdat er een belangrijk bericht kan komen. Maar je kind mag dat natuurlijk ook zeggen."

Voorbeeldfunctie net als met roken

De voorbeeldfunctie die je als ouder hebt, is belangrijk. "Het is net als met roken. Je normaliseert het", zegt Okma. Volgens het onderzoek gebruikt een deel van de ouders ook de smartphone in de auto waar de kinderen bij zijn. Een deel van de kinderen ervaart daardoor stress en voelt zich onveilig. Geen goed voorbeeld dus. "Wij vinden zelfregulering al lastig, laat staan de kinderen", zegt Okma.

Toch is het niet heel raar dat we steeds de neiging hebben om naar de smartphone te grijpen. De apps bezorgen ons vaak dat gevoel. "Facebook zorgt er bijvoorbeeld voor dat je altijd nieuwe dingen in je tijdlijn ziet. Je blijft daardoor doorscrollen", zegt techexpert Merijn Doggen. "Ook zijn er nu de blauwe vinkjes in WhatsApp. Doordat ze blauw worden, ontstaat er een verwachting voor de verstuurder dat er een reactie komt. Waar blijft dat bericht? Ga je dan denken."

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Appen met Charly: 'Ik mag eigenlijk mijn telefoon niet gebruiken'​
Charly deed een cursus om haar telefoon minder te gebruiken, hoe gaat het nu?​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore