EditieNL

Gefeliciteerd, jij bent de 17 miljoenste Nederlander!

04 maart 2016 15:09 Aangepast: 01 augustus 2017 05:30
Wordt de baby van Elvira de 17 miljoenste?

Nog even, en dan hebben we 17 miljoen inwoners. Wie wordt de gelukkige? Een Pool, een vluchteling of de baby van Elvira Bekkers? "Het zou geweldig zijn als mijn zoontje de 17 miljoenste inwoner is."

Elvira Bekkers uit Maastricht is op 21 maart uitgerekend. En dat is precies de dag dat ons land zijn 17 miljoenste inwoner mag verwelkomen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Benieuwd hoeveelste inwoner jij bent? Kijk hier. 

Wie is de gelukkige?
De vraag is natuurlijk: wie is de gelukkige? Omdat Nederland de laatste jaren steeds meer immigranten registreert (vorig jaar ruim 200.000) dan baby's (vorig jaar 170.000), is de kans groot dat de gelukkige een vluchteling is. Of een Pool. Dat is volgens hoofddemograaf Jan Latten van het CBS uniek. "Bij alle vorige mijlpalen groeide de bevolking vooral door geboortes."

Hoop
Toch houdt Elvira Bekkers hoop. "Het zou toch hartstikke leuk zijn als mijn baby de eer krijgt. Ik ben in verwachting van een jongen en precies op 21 maart uitgerekend. Ik zou het echt hartstikke leuk vinden als mijn kindje deze eer krijgt."

Dit is een ramp
Overigens is niet iedereen zo blij met de mijlpaal. Paul Gerbrands, historicus en voorzitter van de Club van Tien Miljoen, noemt het zelfs een ramp. "De dag dat we 17 miljoen inwoners krijgen, hang ik mijn vlag halfstok. En ik hoop dat meer mensen dat zullen doen."

Het gaat hem om het aantal mensen, zegt Gerbrands. "Veel te veel. Het is zo snel gegaan in Nederland. In 1900 waren we nog met 5 miljoen mensen en moet je nu zien hoe hard het gaat."

Volgens de criticus zorgt de groei voor allerlei problemen. "Zo hebben we helemaal niet genoeg ruimte. Dat groen is allemaal optisch bedrog. Het is niet voor niets dat we koeien in flats stoppen. Breda, Tilburg en Eindhoven zijn al aan elkaar gegroeid. De grote vraag is nu: wanneer gaat de boel ontploffen? Het is 5 voor 12."

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoeveelste inwoner ben jij? Kijk hier

Editie NL
`