Nederland

Diensten hard op zoek naar Nederlandse link aanslagpleger Brussel

23 maart 2016 21:52 Aangepast: 23 maart 2016 22:14
Ibrahim El Bakraoui (midden) Beeld © AFP

De Turkse en de Belgische autoriteiten zeggen dat één van de aanslagplegers in Brussel van Turkije naar Nederland is uitgezet. De Nederlandse autoriteiten onderzoeken nu met man en macht of dat klopt.

Het gaan om Ibrahim El Bakraoui. Hij blies zichzelf op in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem. Bij een huiszoeking in Schaarbeek werd zijn testament gevonden op een laptop bij het vuilnis.  

'Geen hits'
Politiek verslaggever Fons Lambie zegt dat alle betrokken Nederlandse diensten nu druk aan het zoeken zijn: "De NCTV, politie en AIVD, iedereen is nu aan het zoeken in de systemen om te kijken of Ibrahim El Bakraoui voorkomt." 

Voorlopig zou er nog niets gevonden zijn, zegt Lambie: "De naam van de aanslagpleger werd al eerder vandaag bekend, toen is natuurlijk ook al gekeken of de naam in de Nederlandse systemen voorkwam. Dat het nu zo lang duurt voordat er duidelijkheid is, maakt duidelijk dat er toen niets naar boven is gekomen. Alles wordt nu drie keer gecheckt, maar het levert nog geen resultaat op. De verwachting is niet dat er vanavond nog duidelijkheid komt."

De NCTV schreef vorige week nog dat het ontbreken van een waterdichte EU-buitengrenzencontrole en de ruime mogelijkheden tot vrij reizen in het Schengengebied terroristen gelegenheid biedt om zich naar en binnen Europa te verplaatsen. "Zij maken daarbij ook gebruik van vervalste identiteitsbewijzen of van documenten die toebehoren aan andere personen."

Voorwaardelijk vrij
El Bakraoui werd volgens de Vlaamse omroep VRT in 2014 voorwaardelijk vrijgelaten uit een Belgische cel. Waarvoor hij vastzat is niet duidelijk. De Belgische autoriteiten wilden hem snel weer oppakken omdat hij zich niet aan zijn voorwaarden hield. De Belgen kregen hem echter niet te pakken. 

De Turkse president Erdogan maakte vandaag bekend dat El Bakraoui in juni vorig jaar is opgepakt in Turkije. Dat zou gebeurd zijn bij de grens met Turkije en Syrië. De Turkse president zei dat El Bakraoui vervolgens naar Nederland werd uitgezet. "Op zijn eigen verzoek is hij uitgeleverd aan Nederland. Dit is met een nota aan Nederland kenbaar gemaakt", meldt Erdogan. 

Waarschuwing
Turkije zou ook België hebben gewaarschuwd. De Turken zouden gezegd hebben dat het om een militant ging.  

Bij de VRT gaat de Belgische justitieminister Koen Geens in op het verhaal van Erdogan. Hij bevestigt dat ook uit zijn informatie blijkt dat El Bakraoui aan Nederland is uitgezet. De Belg benadrukt dat het 'niet ging om een uitlevering, maar om een terugwijzing'. "Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, maar we wisten wel dat het een crimineel was die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens.  

PVV-leider Geert Wilders heeft op Twitter gereageerd op het verhaal van Erdogan: "Als dit waar is dan is het exit Rutte. #aftreden".

`