EditieNL

Massaal aan het oerei deze Pasen?

25 maart 2016 14:40 Aangepast: 25 maart 2016 15:41
Kippen van pluimveehouder Leon Jansen Beeld © Editie NL

Pasen komt er weer aan en wij Nederlanders eten dan graag een eitje: zo'n 32 miljoen zelfs. Maar zou jij deze gekleurde eieren tijdens het paasontbijt durven te vervangen door het oerei?

Kippen zien er misschien nu niet zo angstaanjagend uit, maar ze zijn van nature jagers. In de natuur scharrelen ze het liefst in de grond op zoek naar eetbare zaden, maar vooral ook levende insecten. Eet een kip alleen maar insecten dan legt zij vervolgens een heus oerei. Een groepje scharrelkippen is nu op een speciaal oer-dieet gezet, zodat er met Pasen genoeg oereieren te eten zijn.

Insecten eten
Het oerei is geïntroduceerd door de Nederlandse insectenkweker Protix, Agrifirm, pluimveehouder Leon Jansen en Agrimarkt. Het werd vorige maand groots aangekondigd in Goes. "Met de introductie van het oerei in de Nederlandse supermarkt is een belangrijke eerste stap gezet richting het introduceren van insecten in onze voedselketen", zegt Tarique Arsiwalla, directeur van Protix. 

Naast dat het oerei bijzonder is, is de productie ook nog eens duurzaam. "De kippen hoeven nu niet meer geïmporteerde soja of voedsel van vis-bijvangst te eten", zegt pluimveehouder Leon Jansen. Er hoeven dus geen vervuilende vrachtwagens vol soja meer te rijden of vissen gedood te worden om deze kippen te voeren. 

In vijf winkels te koop
De oereieren zijn voorlopig alleen nog maar te koop in de Agrimarkt winkels, maar de ambitie is dat het oerei over een tijdje in heel Nederland te verkrijgen is.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`