EditieNL

360º-video's: film je een slag in de rondte

25 maart 2016 17:00 Aangepast: 25 maart 2016 17:09
Beeld © iStock

Van het rondlopen in de studio van EditieNL tot het bezoeken van een vluchtelingenkamp in Irak, door middel van een 360º-video kun je overal bij zijn terwijl je gewoon op de bank hangt.

Een beetje zichzelf respecterende filmmaker kan er niet meer omheen: de 360º-video. Wil je je kijkers écht meenemen en de sfeer laten proeven op een festival, bij de opnames van de Passion of mee laten rouwen na de aanslagen in Brussel, dan lijken 360º-video's de manier om dat voor elkaar te krijgen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om video's waarvoor tegelijkertijd alle kanten op is gefilmd. Door deze beelden vervolgens samen te voegen, ontstaat een video waarin de kijker kan rondkijken en dus kan beleven hoe het ergens daadwerkelijk is.

In de schoenen van een vluchteling
Deze gedachte inspireerde Daan Tan en Peter van Apeldoorn van het productiebedrijf VR Gorilla om in januari naar een vluchtelingenkamp in Irak af te reizen en daar 360º-video's te gaan maken. Samen met Stichting Vluchteling legden de Amsterdammers het leven in de kampen vast. "Deze video's zijn uitermate geschikt voor het tonen van de uitzichtloosheid van deze mensen. Je kan echt ervaren hoe het is om in iemand anders schoenen te staan, in dit geval: een vluchteling."  Het resultaat zijn vier portretten van vluchtelingen die samen de serie 'The Pursuit of Happiness' vormen.

VR-experience
​VR Gorilla is een van vijf grote productiebedrijven in Nederland die zich volledig op Virtual Reality hebben toegelegd. Tan en Van Apeldoorn willen de kijker naar eigen zeggen 'een VR-experience' aanbieden. Zo maakten zij gisteren een video van de herdenking van de aanslagen in Brussel op Brusselse Beursplein. En daar heb je dus eens een Virtual Reality-bril voor nodig. "De beelden zijn zo opgenomen en op YouTube gezet dat je als kijker zelf de camera kan ronddraaien. Dat is wel handig als je nog geen VR-bril thuis hebt liggen."

Rondlopen in de RTL-studio
En dan kan EditieNL natuurlijk niet achterblijven. Altijd al willen rondlopen in de studio van EditieNL en RTL Nieuws? Bekijk dan hier de EditieNL-360º-video 

Je hoeft deze druilerige Paasdagen niet de deur uit om veel mee te maken. Daan Tan van VR Gorilla tipt:

 

 

EditieNL
`