Nederland

Zaak begint tegen dronken straatracer die Fleur (19) doodreed in Loosdrecht

02 juni 2017 11:29 Aangepast: 02 juni 2017 11:49
Politieonderzoek op de plek van het ongeluk. Beeld © Foto Miché

Vandaag begint in de rechtbank van Lelystad de eerste regiezitting in het proces tegen de man die in Loosdrecht vorig jaar de 19-jarige Fleur doodreed. Het overlijden van Fleur bracht een schok teweeg in het dorp.

Fleur overleed op 1 april vorig jaar, nadat ze twee weken eerder was aangereden door een man die een straatrace hield met zijn zoon. De 53-jarige man had te veel gedronken. 

De bestuurder kan maximaal negen jaar cel krijgen. Hem wordt dood door schuld ten laste gelegd. De zoon wordt vervolgd voor medeplegen.

Wat is er precies gebeurd?

  • De verdachte, een man van 53 die volgens politieonderzoek te veel had gedronken, hield na een avondje stappen in Loosdrecht een straatrace met zijn zoon, die in een Mini achter hem aanreed. De man reed zelf in een Porsche.
  • Op de Nieuw-Loosdrechtsedijk ging het mis. De 19-jarige Fleur draaide met haar Toyota de weg op en kon de Porsche, die veel te hard reed, niet meer ontwijken. Fleur raakte zwaargewond toen haar auto vol in de flank werd geraakt.
  • Uit onderzoek van het OM blijkt hoe hard de automobilist reed tijdens de straatrace die hij hield met zijn zoon: tussen de 150 en 187 km per uur, op een weg waar 50 km per uur is toegestaan.
  • Twee weken lang vocht Fleur voor haar leven. Ze lag in coma, had meerdere botbreuken en twee gebroken nekwervels. Uiteindelijk overleed zij aan de gevolgen van haar verwondingen. 
Thumbnail

Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar Fleur werd doodgereden (Foto: ANP)

Rijden als bezetenen

De dood van Fleur trof de bewoners van Loosdrecht recht in het hart. Fleur, die werkte als kapster, wordt door kennissen omschreven als vrolijk en zachtaardig. "Het is zo vreselijk hoe dit meisje, dat nog maar aan het begin van haar leven stond, op zo'n manier aan haar eind is gekomen", vertelt Jolanda van Diemen.

Getuigen vertelden hoe de vader en zoon vanaf café Moeke in Hollandsche Rading hun dollemansrit hielden. "Ze hebben zeker 10 minuten lang als achterlijken gereden. Er zijn heel veel mensen die ze in gevaar hebben gebracht."

"Fleur is het slachtoffer geworden van twee dwazen die veel te hard reden en ook nog eens dronken waren. Er hadden nog veel meer slachtoffers kunnen vallen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore