Nederland

Ouders worstelen met socialmediagebruik kinderen

28 maart 2016 14:30 Aangepast: 28 maart 2016 19:41

Bijna 30 procent van de ouders ervaart de tijd die hun kinderen aan social media besteden als problematisch. Ook worstelen veel ouders met het gebruik van smartphones door de kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws, uitgevoerd door DVJ Insights. Het merendeel van de ouders vindt dat social media en een smartphone erbij horen, maar wil er wel graag in meer of mindere mate controle op hebben.

Een ruime meerderheid (57 procent) van de ouders met kinderen tussen de 8 en 12 jaar zegt precies te weten wat hun kind doet op social media. Bij kinderen tussen 13 en 15 jaar is dat 26 procent en bij kinderen van 16 en 17 jaar is het nog maar 14 procent. Het overgrote deel van de ouders met kinderen tussen de 8 en 12 jaar zegt alle wachtwoorden van hun socialmedia-accounts te hebben. Dit neemt af naarmate het kind ouder wordt. 

Percentage kinderen met smartphone:

 • 8  jaar: 24 procent
 • 9  jaar: 29 procent
 • 10 jaar: 49 procent
 • 11 jaar 70 procent
 • 12 jaar: 84 procent
 • 13 jaar en ouder: bijna alle kinderen

Veel ouders hebben bepaalde regels verbonden aan het gebruik van social media. "Wij controleren alles en onze dochter mag er een bepaalde tijd op. Als ze iets wil delen, moet ze dat eerst aan ons laten zien", geeft een ouder aan. "Als de schoolprestaties minder worden, dan mogen ze ook minder op social media", zegt een ander. (Lees hier meer reacties van ouders)

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vooral veel WhatsApp gebruiken, namelijk 89 procent. Daarnaast worden Facebook (75 procent), YouTube (72 procent), Instagram (52 procent en Snapchat (37,4 procent) veel gebruikt door kinderen. 

  Het onderzoek is online afgenomen onder het consumentenpanel van DVJ Insights in de periode van 3 t/m 11 maart 2016. Aan deze studie hebben in totaal 819 ouders deelgenomen met kinderen in de leeftijd 8 t/m 17 jaar in het bezit van een smartphone. Binnen het onderzoek is rekening gehouden met een goede spreiding op o.a. geslacht en opleidingsniveau van de ouders als ook de leeftijd van het kind. Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Hans de Jong.

   Meer op rtlnieuws.nl:

   Altijd weten wat er speelt?
   Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

   Playstore Appstore

   `