Rechtszaak tegen Bart van U.

Bart van U. over moord Els Borst: 'Duivel vond het prachtig'

29 maart 2016 11:50 Aangepast: 29 maart 2016 12:21
Rechtbanktekening Bart van U. Beeld © Jan Hensema

Bart van U., de man die ervan wordt verdacht oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs te hebben vermoord, houdt in de rechtbank vast aan zijn verhaal. Hij zegt dat hij 'door boven' is gestuurd om Borst te doden.

Voor de rechtbank in Rotterdam is de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Van U. begonnen. "Voor de familie, de achterban, de vrienden, familie en kennissen is dit heel ernstig'', zei Van U. aan het begin van de zitting. "Ik weet zelf wat het is als je iets dierbaars mist. Bij dezen mijn condoleance.''

Liveblog: Verdachte moord Els Borst voor de rechter

Het Pieter Baan Centrum observeerde de verdachte de afgelopen tijd. Conclusie: hij is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. 

Van U. had begin februari al bekend dat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Een 'goddelijke opdracht' had hem naar eigen zeggen hiertoe bewogen. In de ogen van Van U. was Borst degene die verantwoordelijk moest worden gehouden voor euthanasiewetgeving.

'Uitvoerende'
Verslaggever Jeroen Wetzels meldt dat Van U. nu weer vertelde dat hij 'door boven' is gestuurd. Van U. was naar eigen zeggen niet boos op Borst: 

Van U. wachtte Borst op, vertelde hij de rechtbank. Hij zag hoe ze met de auto kwam aanrijden en hoe de garagedeur openging. Vervolgens liep hij naar haar toe. Hij wilde het adres van oud-premier Wim Kok hebben. Borst zou geen antwoord hebben gegeven. "Toen was het voor mij duidelijk dat zij verantwoordelijk was voor euthanasie en heb ik haar gedood", zei Van U.

'Ging in een flits'
De oud-minister is met tientallen messteken omgebracht. De verdachte wilde in de rechtbank niet zeggen hoe hij haar doodde. Wel zei hij dat hij vooraf niet van plan was om haar te doden: "Dat ging in een flits, toen ik achter de auto stond."

Toen hij vertrok, kwam het besef dat hij iets fouts had gedaan: "Ik denk nu toch dat ik het niet goed vind."

Het mes waarmee Borst werd gedood, is nooit gevonden. Van U zei dat hij het heeft weggegooid. Hij wilde niet zeggen waar. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`