Rechtszaak tegen Bart van U.

Details moord zus Bart van U. gruwelijk: 'Steek gegeven om het te versnellen'

29 maart 2016 15:17 Aangepast: 29 maart 2016 15:30
Rechtbanktekening Bart van U. Beeld © ANP

Bart van U. heeft de rechtbank in Rotterdam gruwelijke details verteld over de moord op zijn zus Loïs. "Ik zag dat ze stervende was, toen heb ik haar nog een steek gegeven om het te versnellen."

Van U. wordt ervan verdacht oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs te hebben vermoord. Hij had de moorden al bekend. Vanochtend vertelde hij de rechters over de moord op Borst. Daarna praatte hij over de moord op zijn zus, meldt verslaggever Jeroen Wetzels vanuit de rechtbank.

Verminderd toerekeningsvatbaar  
Het Pieter Baan Centrum observeerde de verdachte de afgelopen tijd. Conclusie: hij is sterk verminderd toerekeningsvatbaar.  

Van U. woonde samen met zijn zus. Het huis was eerst van Van U., maar hij kon de hypotheek niet meer betalen. Zijn zus nam het huis toen over. Loïs had plannen om het huis te gaan verbouwen, Van U. was daar zeer tegen, omdat hij dan mogelijk moest vertrekken, vertelde hij de rechters. 

Eierkoeken gekocht
Op de dag van de moord op zijn zus, 10 januari vorig jaar, kwam ze met een boodschappentas het huis in, zei Van U. Ze kwamen elkaar tegen op de overloop. Hij draaide compleet door. Naar eigen zeggen omdat ze eierkoeken had meegenomen.

​De zus werd tientallen keren gestoken. Het enige dat ze nog kon uitbrengen, was: "Here! Here! Help, help!", vertelde Van U. 

Bang voor psychiatrie 
Van U. zei dat 'hij moest kiezen tussen zijn eigen leven en dat van zijn zus'. Hij zou bang zijn geweest dat ze hem wilde laten opnemen in de psychiatrie: "Ze wilde me richting zelfdoding drukken", zei hij. 

Hij vertelde dat hij 'liever niets met psychiaters en psychologen te maken heeft'. "Ze maken van groen grijs. Van paars roze. Van twee maken ze negen. En van vier zes."

'Telkens weggedrukt'
Hij was naar eigen zeggen 'eerder bezig geweest' met de moord op zijn zus. "Maar telkens heb ik het weggedrukt. Tot die dag."

Vandaag is eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank heeft er drie dagen voor uitgetrokken. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore