Nederland

'Noemen info FBI bij Belgische politie niet nodig'

29 maart 2016 20:57 Aangepast: 29 maart 2016 21:19
In het midden Ibrahim El Bakraoui. Beeld © Justitie België

Heeft Nederland nu wel of niet met België gesproken over de radicale achtergrond van Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid, die zichzelf opbliezen bij de aanslagen in Brussel? Dat wel, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar, daarbij is niet gezegd dat die informatie van de FBI kwam.

Op 16 maart heeft de FBI de Nederlandse politie geïnformeerd over het feit dat beide broers werden gezocht door de Belgische autoriteiten.​ Minister Van der Steur zei vanmiddag dat dit bericht 'aan de orde' was geweest in een overleg tussen de Belgische en Nederlandse politie. 

Minister: Niet nodig om over FBI te praten
Maar de Belgische politie ontkent dat. Een Nederlandse politiemedewerker bracht weliswaar op 17 maart een werkbezoek aan de Belgische federale politie, 'maar daar werd geen melding gemaakt van het bericht dat de FBI bezorgd zou hebben aan de Nederlandse politie', aldus de directeur-generaal Claude Fontaine. Wel werd er gesproken over de politieoperatie in de gemeente Vorst van 15 maart. 

Maar volgens Justitie was het ook niet nodig om over de FBI te praten, omdat de Belgen zelf de informatie aan de FBI hadden geleverd. Maar er is wel degelijk gesproken over de beide broers en hun achtergrond. Bij Ibrahim ging het over zijn criminele achtergrond en bij Khalid over zijn band met terrorisme. "Er is dus geen sprake van een tegenstelling'', aldus een woordvoerder van de minister Van der Steur.

Meer op rtlnieuws.nl:
FBI waarschuwde Nederland week voor 'Brussel' over terreurbroers El Bakraoui

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`