EditieNL

Gert (54) en Dolf (56) langst getrouwde homostel ter wereld

01 april 2016 09:06 Aangepast: 13 september 2016 14:24
Links: Gert Kasteel. Rechts: Dolf Pasker.

15 jaar geleden werd het eerste homohuwelijk gesloten in Nederland. Dolf (56) en Gert (54) zijn één van de stellen die die dag trouwden. En ze zijn nog steeds samen.

Nee, eigenlijk kwamen Dolf Pasker en Gert Kasteel niet op het idee om te trouwen in de jaren '90. "Je denkt er niet aan, omdat het tóch niet kon", vertelt Dolf aan Editie NL. Gert: "Toen wij uit de kast kwamen, was er niet eens sprake van partnerregistratie."

Ze ontmoetten elkaar in de kroeg, nu 21 jaar geleden. Dolf: "Toen ik Gert zag, dacht ik: wat heeft die jongen mooie ogen! Vóór onze ontmoeting had ik hem stiekem al een paar keer eerder gezien." Gert, lachend: "Daar kan ik me dus niets van herinneren. Onaardig, hè?!"

Emotioneel
Toen Dolf en Gert al een paar jaar een relatie hadden, laaide rond 2000 de discussie op in de Nederlandse politiek: homoseksuelen zouden moeten kunnen trouwen. "Het huwelijk heeft twee kanten: de juridische kant en de emotionele, romantische kant", vertelt Gert. "Maar voor ons kwam er nog een kant bij, namelijk: dat onze liefde, als twee homo's, werd erkend. Dat was voor ons heel belangrijk." Dolf: "Ja. Dat mensen snáppen dat onze liefde net zo echt is als die van hetero's."

Thumbnail

Gert (links) en Dolf trouwen in 2001, als eerste homo-stel. 

Dolf kwam op het idee zich op te geven voor het aller-allereerste homohuwelijk van de wereld. Dat zou plaatsvinden op 1 april 2001: vandaag precies vijftien jaar geleden. Eigenlijk hield Gert niet zo 'van al die schijnwerpers', maar ach, de liefde van zijn leven wilde het, dus Gert ging akkoord.

Wereldberoemd
En zo geschiedde: de heren gaven elkaar het ja-woord om middernacht, samen met drie andere homostellen. Het werd wereldnieuws. Dolf: "Nu, 15 jaar later, snap ik nog beter waaróm. Het is écht een heel belangrijke stap geweest voor de acceptatie van homo's in onze maatschappij. Destijds waren er politieke partijen tegen. Nu is dat ondenkbaar."

Thumbnail

Het homohuwelijk in Nederland werd wereldnieuws. Ook bij CNN. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`