Nederland

Toenemende druk om kinderen te vaccineren tegen meningokokken B

02 april 2016 19:00 Aangepast: 02 april 2016 20:52
De dood van Faye Burdett (2) bracht het Britse debat over vaccinatie op gang.

Hersenvliesontsteking bij je kind: het is de nachtmerrie van veel ouders. In Groot-Brittannië pleiten steeds meer ouders voor een brede vaccinatie tegen de meningokokken B-infectie. In Nederland zit de prik nog niet in het pakket - en het kan nog wel even duren voordat hij er komt.

Ongeveer 130 mensen per jaar, hoofdzakelijk kinderen, lopen een meningokokken B-infectie op. Gemiddeld komen daarvan tien patiënten te overlijden en krijgen vijftien mensen blijvend te maken met de gevolgen van de infectie.

Grote pieken
Daar komt bij dat meningokokkeninfecties optreden met grote pieken. Om de zoveel jaar is sprake van een epidemie. Dat was de reden om kinderen in Nederland standaard in te enten tegen meningokokken C, een aanverwante bacteriële infectie. Sinds 2002 krijgen kinderen van 14 maanden het vaccin toegediend. Het aantal gevallen is drastisch teruggelopen: van 285 in 2001 tot 3 in 2011.

Het gevolg is dat meningokokken B in Nederland nu de belangrijkste oorzaak zijn van dit soort infecties. De Gezondheidsraad moet bepalen of die ook met een standaardvaccin bestreden gaan worden. Dat kost tijd: pas later dit jaar praat de raad daarover met minister Schippers van Volksgezondheid.

Britten waren de eerste
Groot-Brittannië is het eerste land ter wereld dat ertoe overging baby's tegen meningokokken B te vaccineren. Dat gebeurt sinds september vorig jaar. Maar ouders willen dat ook kinderen tot 11 jaar worden ingeënt. Volgens de Britse overheid wogen de kosten daarvan niet op tegen het risico dat de kinderen lopen.

RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen sprak in Groot-Brittannië met de moeder van het meisje Mariah, dat op 1-jarige leeftijd overleed aan meningokokken B. Bekijk hier haar reportage: 

Meer op rtlnieuws.nl:
Catheleine had meningitis B: 'Ik heb geluk gehad, ik leef nog'

`