Nederland

Jos van Rey eindelijk voor de rechter. Waarom ook alweer?

04 april 2016 04:44 Aangepast: 04 april 2016 09:30

Vandaag begint de rechtszaak tegen Jos van Rey. De Limburgse politicus, oud-kopstuk van de VVD, wordt onder meer verdacht van corruptie. Waar het ging het ook alweer om?

1. Wie is Jos van Rey?
Jos van Rey is een voormalig VVD-wethouder in Roermond en oud-Kamerlid voor de liberalen. Rey betekent 'koning' in het Spaans en de woordspeling is al talloze keren gemaakt. Van Rey was jarenlang de 'onderkoning van Roermond'. Volgens velen een wethouder met meer macht dan de burgemeester.

2. Wat heeft hij op zijn kerfstok?
Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij als wethouder in Roermond giften aangenomen van een bevriende projectontwikkelaar. In ruil daarvoor kreeg ontwikkelaar Piet van Pol, die zelf ook terechtstaat, miljoenenklussen in de stad. Maar er kleven nog wat schimmige akkefietjes aan Van Rey.

Hij wordt verdacht van: 

  • Het aannemen van smeergeld
  • Het ronselen van stemmen 
  • Het geven van vertrouwelijke informatie aan partijgenoot Ricardo Offermanns om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond. 
  • Het witwassen van 175.000 euro.

3. Dat is niet niks! Wanneer speelde zich dat allemaal af?
Zo ongeveer tussen oktober 2011 en oktober 2014. Klik hier voor de tijdlijn van de zaak.

Thumbnail

4. Eind 2014? Waarom wordt de zaak dan nu pas behandeld?
Het proces zou al in januari vorig jaar plaatsvinden, maar de zaak werd uitgesteld vanwege het grote aantal getuigen (55) dat moest worden gehoord.

5. Wanneer mogen we een uitspraak verwachten?
Wat het OM gaat eisen, horen we pas in mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak moet uiterlijk 7 juni zijn afgerond. 

6. Ten slotte: Van Rey zelf, wat vindt hij van de zaak?
"Ik ben niet corrupt", zei hij in oktober 2014 nog in het tv-programma Pauw. Hij vindt dat zijn leven 'geruïneerd en kapot' is, en dat hij door de media al is veroordeeld. Maar wat de uitspraak ook wordt, in Roermond is Van Rey nog altijd populair. Ze zijn hem daar dankbaar dat hij onder meer het enorme outletcenter naar de stad haalde. Het trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers, ook uit het buitenland. In de VVD is hij niet meer welkom. Het is exact een jaar geleden dat hij daar uit de partij werd gezet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`