EditieNL

Kreeft mag nog steeds levend worden gekookt. Hebben ze nu pijn of niet?

04 april 2016 12:20 Aangepast: 04 april 2016 18:45
Beeld © ANP

Het kreeftenseizoen is officieel begonnen. Een pleidooi om het koken van levende kreeften te verbieden, krijgt vooralsnog geen gehoor. Terecht? Hebben kreeften pijn als ze levend worden gekookt?

De Vissenbescherming had staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) om een verbod gevraagd, maar die ziet daar voorlopig van af omdat volgens hem nog niet met zekerheid is aangetoond dat de dieren daadwerkelijk lijden. De Vissenbescherming schrijft op hun site dat 'dat gewoon niet waar is'. 

Fysieke reactie
Eerst de feiten. Dierwetenschapper Gert Flik onderzoekt de pijnbeleving van vissen. Heeft hij het verlossende antwoord? "Kreeften vallen onder de ongewervelden en daarom wordt vaak gedacht dat ze geen pijn hebben. Het zenuwstelsel van ongewervelden functioneert namelijk heel anders dan dat van gewervelden", legt Flik uit. "Mensen, maar ook vissen, zijn gewervelden."

Uit onderzoek blijkt dat kreeften een bepaald hormoon aanmaken bij stress. "Ze reageren dus wel fysiek op pijn- en stressprikkels."

'Nee' 
En dan zijn er natuurlijk nog meningen. Chefkok Harry Sprengers is duidelijk: "Kreeften beleven geen pijn. Ze in kokend water gooien is een relatief 'humane' oplossing. Ze gaan snel dood." Volgens Sprengers heeft deze manier van koken een belangrijk voordeel: "Het is goed voor de smaak om kreeften zo vers mogelijk te bereiden."

Henk-Jan van der Meulen, eigenaar van koe & kreeft-restaurant Kek is het daarmee eens: "Een kreeft die erg vers is, smaakt beter dan een kreeft die al een tijdje dood is."

Volgens Van der Meulen worden kreeften in zijn restaurant levend gekookt 'omdat dit volgens ons de beste manier is'. Daar is over nagedacht. "Een kreeft bestaat voornamelijk uit eiwitten die stollen, hierdoor beleven ze geen pijn." Dat kreeften zouden gillen als ze worden gekookt, schrijft de restauranteigenaar toe aan het land der fabelen. "Onzin."

'Ja'
Wat betreft de Partij voor de Dieren (PvdD) moet het nou maar eens afgelopen zijn met het levend koken van kreeften. "Daar is geen extra onderzoek voor nodig, er is namelijk allang bewezen dat kreeften wel degelijk pijn ervaren", zegt Frank Wassenberg (PvdD).

Het levend koken van kreeften is volgens de partij absoluut niet nodig. Er moet wel meer onderzoek komen, maar dan naar andere methoden die gebruikt zouden moeten worden bij het doden of bereiden van kreeften, en krabben. "Zoals verdoving."

Dus?
De meningen zijn verdeeld en onomstotelijk wetenschappelijk bewijs is er dus niet, maar feit is dat kreeften in elk geval fysiek reageren als ze levend worden gekookt. Gert Flik pleit daarom ook voor een 'humanere' behandeling van kreeften. "Totdat daadwerkelijk vaststaat dat ze echt geen pijn ervaren." 

Bekijk de reportage uit Editie NL:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`