Nederland

Koekjes, sauzen en margarine gevaarlijker voor kind dan gedacht

04 april 2016 15:40 Aangepast: 04 april 2016 16:44
Archieffoto

Kinderen die margarine, sauzen, cake en koekjes eten, krijgen te veel 3-MCPD binnen. Deze stof kan kankerverwekkend zijn.

3-MCPD was al een 'verdachte' stof. Zo was het al bekend dat de stof nierschade kan veroorzaken op lange termijn. Het RIVM heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof  binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet.

Wat blijkt? Vooral peuters en kinderen lopen kans om te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof binnen te krijgen als ze bijvoorbeeld margarine, sauzen, koekjes en cake eten.

Veel onduidelijk
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. "Er is nog veel onduidelijk over de stof", licht onderzoeker Polly Boon toe. "Zo kan de stof in nog veel meer producten zitten. We weten dat nu nog niet. Meer onderzoek is daarvoor nodig."

Ook is het volgens het RIVM onduidelijk hoeveel van de producten gegeten kan worden zonder dat de stof een gevaar vormt. "We kunnen daar op dit moment echt geen uitspraken over doen. Maar helemaal niets meer eten van deze producten gaat echt te ver. We raden echt niet aan om vanaf nu te stoppen met het smeren van margarine." 

Giftige stof
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij 7-jarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname.

Vanaf 17 jaar oud werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden. "Dat de stof vooral bij kinderen een gevaar kan zijn, heeft te maken met het feit dat kinderen relatief gezien veel eten per kilogram lichaamsgewicht."

Het RIVM heeft nog geen klachten binnengekregen van kinderen die ziek zijn geworden door de stof. 

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`