Nederland

'Als je eruit ziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel'

06 april 2016 12:55 Aangepast: 06 april 2016 14:54
De verwondingen die de vrouwen opliepen. Beeld © Janet Wieldraaijer

Afgelopen weekend is in Groningen een lesbisch stel mishandeld door drie mannen. De vrouwen waren na een avond uit op weg naar huis toen ze opmerkingen als 'plat op plat vult geen gat' en 'het zijn net kerels' naar hun hoofd geslingerd kregen.

Als een van de vrouwen ze vraagt om op te houden, krijgt ze als antwoord: "Als je eruit ziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel." Janet Wieldraaijer, een vriendin van het lesbische stel schreef het verhaal in een post op Facebook. De vrouwen zelf blijven liever anoniem en worden dus C. en D. genoemd. 

'vieze homo's'
De vrouwen zijn zondagochtend rond zes uur op weg naar huis, na een gezellige avond in café de Kast in de Groningse binnenstad. Ze lopen hand in hand door de Oosterstraat, als ze de stemmen van drie mannen kwetsende opmerkingen horen maken. "Het is al de tweede keer die dag dat D. en C. te maken hebben met homodiscriminatie: een paar uur eerder werden ze al uitgescholden voor vieze homo's", schrijft vriendin Janet. Als de mannen dichterbij komen en vervelend blijven doen is D. het zat en loopt naar één van de mannen toe. Ze vraagt de man om op te houden. Maar dat doet hij dus niet. Hij zegt: "Als je eruit ziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel". Als D. zich omdraait krijgt ze een klap.

Thumbnail

"Eten kan ze niet, praten gaat moeilijk, ze heeft nog niet geslapen."
Vervolgens ontstaat er een worsteling, waarbij D. meerdere keren wordt geslagen en haar keel wordt zo hard dichtgeknepen dat ze geen lucht meer krijgt. C. wil haar te hulp schieten, maar wordt hard in het gezicht geslagen. Uiteindelijk weet D. zich toch los te wrikken en worden de vrouwen door een onbekende helpende hand in veiligheid gebracht. D. heeft verwondingen aan haar hals. Ze heeft een bloeduitstorting op haar gekneusde stembanden, het kraakbeen in haar hals is mogelijk gescheurd en het dik geworden spierweefsel in haar hals drukt op haar slokdarm. Janet schrijft: "Eten kan ze niet, praten gaat moeilijk, ze heeft nog niet geslapen." Vriendin C. heeft een blauw oog, een dikke onderlip, een gescheurde oorlel en een snee in haar gezicht van haar kapotgeslagen bril. 

Geen incident
Volgens Janet staat het incident niet op zich: "Iedereen binnen onze groep is lesbisch of biseksueel en heeft weleens te maken gehad met homodiscriminatie. Scheldwoorden, vuile blikken: ze worden ons regelmatig toegeworpen en het overkomt ons zo vaak dat we het eigenlijk bijna normaal zijn gaan vinden." Maar meestal doen ze alsof ze het niet horen, schrijft Janet: "Dit is niet incidenteel, dit is aan de orde van de dag. Maar we zeggen er niets van. Bijna nooit. Waarom niet? Omdat we bang zijn dat we dan misschien wel eindigen zoals D. en haar vriendin. 

"Ik ben gewoon bang"
De mishandelde dames zelf zijn enorm aangeslagen. Tegen het Dagblad van het Noorden zegt D.: "Ik ben gewoon bang. Dat gevoel ken ik niet.’’ De vrouwen hebben vandaag een afspraak om aangifte te doen. Hoewel de angst in hun achterhoofd zit, laten C. en D. zich er niet van weerhouden om weer hand in hand over straat te gaan. "Ik laat dit onze liefde niet overschaduwen’’, aldus C..

Kamervragen
De post van Janet is veel gedeeld en heeft tot veel boze reacties geleid. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch liet via Twitter weten Kamervragen te gaan stellen naar aanleiding van deze mishandeling.

‘Als je eruitziet als een kerel, dan moet je ook vechten als een kerel’Zaterdagavond, 2 april, 00.00 uur. In café De...

Posted by Janet Wieldraaijer on Tuesday, April 5, 2016

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore