EditieNL

Ons leven in 2026: reizen door vacuümbuis en robots de baas

07 april 2016 15:25 Aangepast: 07 april 2016 16:34
Een winkel met robotpersoneel in Japan. Beeld © EPA

Je hebt het filmpje vast weleens voorbij zien komen: Nederlanders die in 1999 reageerden op de komst van de mobiele telefoon. Niemand kon zich toen voorstellen daar ooit gebruik van te maken. Wat verwachten we nu nooit te gaan gebruiken, maar gebruiken we over 10 jaar allemaal?

Het filmpje van Frans Bromet over mobiele telefoons uit 1999 gaat al jaren rond op social media; nu gaat het weer viral:

'Pinnen? Te ingewikkeld'
Voor Editie NL was dat aanleiding om even in ons eigen archief te duiken. En daaruit blijkt dat de mobiele telefoon niet de enige gadget was waar pessimistisch op gereageerd werd. Zo vond de Consumentenbond in 1996 nog dat geldautomaten op straat veel te ingewikkeld waren voor ouderen en laagopgeleiden. En ook de mensen op straat vonden het maar raar, geld uit de muur halen: 

Terug naar 1996: 'Pinnen? Dat is voor jonge mensen'

Posted by Editie NL on Thursday, April 7, 2016

 

Trendwatcher en futuroloog Richard Lamb weet ook nog wel een mooi voorbeeld: begin jaren '90 vertelde hij aan Jort Kelder dat internet heel groot zou worden. "Nee joh, dat wordt nooit wat, dat internet, reageerde Jort." 

Vooruitkijkje naar 2026
Maar terugkijken is natuurlijk makkelijker dan vooruitkijken. Hoe zal ons leven er in 2026 uitzien? Volgens Lamb gaat er op het gebied van reizen en vervoer veel veranderen. "Over 10 jaar reizen we razendsnel door een vacuümbuis de wereld rond", zegt Lamb.  
 
En zelf autorijden, dat doen we niet meer. "In 2026 zijn zelfrijdende auto's heel gewoon en zijn menselijke chauffeurs verboden. We rijden in auto's op waterstof die je thuis kan bijtanken. Die waterstof wordt gemaakt uit zonne-energie." Op het gebied van energie zal er ook veel gaan veranderen, denkt Lamb. "Het gasleidingnetwerk gaat verdwijnen uit Nederland. Alles zal straks elektrisch gaan."

Robots de baas
Sommige ontwikkelingen die ons te wachten staan, kunnen we ons nu nog amper voorstellen. Zo verwacht Lamb een robotrevolutie. "In 2016 is de mens nog de baas, maar in 2026 zijn robots en software de baas over ons leven." 

We krijgen te maken met het 'Internet of things', zegt Lamb. Dat houdt in dat de meerderheid van de internetgebruikers geen mensen meer zijn, maar objecten: alledaagse voorwerpen die via internet kunnen communiceren met mensen en andere objecten. "Als je dan bijvoorbeeld de voordeur uitloopt en je id-kaart vergeet, dan wordt dat gesignaleerd en krijg jij een waarschuwing op je smartphone", zegt Lamb. "Niemand zit erop te wachten, maar het gaat ons leven beheersen en veel gemak bieden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`