EditieNL

Heeft je vrouw een baby gebaard? Verwen haar dan met 'werpgoud'

11 april 2016 13:45 Aangepast: 11 april 2016 14:01
Beeld © iStock Photos

Moet je vrouwen die een kind hebben gebaard, bedelven onder luxe cadeaus? In Engeland is het heel normaal, maar de Nederlandse vrouwen komen er karig vanaf. Beetje respectloos, mannen!?

In Groot-Brittannië is het al jaren erg populair: bijna 40 procent van de vrouwen krijgt na de zwangerschap een cadeau. Van dure handtassen tot keukenmixers: het kan niet op. Baargoud of werpgoud wordt dat ook wel genoemd.

"De man hoeft alleen zijn hormonale vrouw of vriendin te tolereren en toe te kijken hoe ze bevalt, dus een cadeau aan het einde is wel op zijn plaats", licht een moeder het belang van baargoud toe in Daily Mail.

De sociale klasse
Hoe zit het bij ons? Verwennen onze mannen hun vrouwen eigenlijk een beetje als ze net gebaard hebben?

"Het is in ons land een oude traditie en dan met name voor de betere kringen", zegt familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. "Zo is het bijvoorbeeld traditie in bepaalde families om een ring te geven aan de eerste dochter die een kind krijgt. Dat ligt er dus heel erg aan uit welke sociale klasse je komt."

Aan 't verdwijnen
Van den Eerenbeemt vermoedt dat de traditie in ons land langzaam aan het verdwijnen is. "Toch een teleurstelling voor veel vrouwen dat ze geen cadeau krijgen. Terecht dat dat voor (kraam)tranen zorgt. Ik vind dat vrouwen best wel wat meer erkenning mogen krijgen voor hun prestaties, en daar hoort een mooi cadeau bij.”

'Hij vindt het onzin'
Ook Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, ziet dat vrouwen in het buitenland vaker worden overladen met cadeaus dan Nederlandse moeders. "In mijn geval heb ik bij de eerste twee geen cadeaus gekregen van mijn vriend. Hij vindt het onzin. 'Dit doen we toch samen', zei hij."

Een beetje jammer vindt Tholen het wel: "Het heeft wel iets moois om wat te krijgen dat herinnert aan de geboorte van je kind."

Ben je als man overtuigd en wil je je vrouw een mooi cadeau geven, dan kun je hier wat inspiratie opdoen:

1. Naam van de baby op een ring:

Thumbnail

2. Initialen aan een ketting: 

Thumbnail

3. Een 'babyfeet'-ring

Thumbnail

4. Traanketting (een traan van geluk natuurlijk)

Thumbnail

5. Erfstuk van een familielid

Thumbnail
Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore