Nederland

'Miljoenen compensatie voor Libanon-veteranen met PTSS'

13 april 2016 09:06
De komst van de Nederlandse missie in 1979 in het Zuid-Libanese Haris. Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie is van plan schadevergoedingen te betalen aan Nederlandse militairen die tijdens de vredesmissie in Libanon, van 1979 tot 1985, post-traumatische stressstoornis hebben opgelopen.

Dat zegt letselschadespecialist Jan Willem Lenselink, die ongeveer honderd Libanon-veteranen vertegenwoordigt. Hij bevestigt een bericht in de Volkskrant waarin staat dat de compensatie in de miljoenen kan lopen.

400 tot 500 claims
De landsadvocaat zou vertegenwoordigers van de veteranen de afgelopen dagen gevraagd hebben om een overzicht van de geleden schade per persoon. Het zou kunnen gaan om 400 tot 500 claims, al wil het ministerie van Defensie in de Volkskrant alleen bevestigen dat het in eerste instantie gaat om de 20 zaken die nu bij de rechter liggen.

De veteranen zeggen dat Defensie tekortschoot in de nazorg voor mensen die door de vredesmissie in de problemen zijn gekomen. Letselschadespecialist Lenselink oppert dat Defensie 'schoon schip wil maken' en zich richt op de missies die tot 2007 zijn uitgevoerd. Het gaat voornamelijk om Dutchbatters en Libanon-veteranen met post-traumatische stressstoornis.

Meer op rtlnieuws.nl:

`