Nederland

Plaatje van ideale portie zorgt dat we minder eten

13 april 2016 19:00 Aangepast: 13 april 2016 23:39

Grote verpakkingen zorgen dat we meer eten, maar er is wel iets aan te doen: als op de verpakking een plaatje staat met een 'normale portie', gaan we minder eten.

Thumbnail

Dat blijkt uit onderzoek van Iris Versluis van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij keek naar het zogenoemde 'portiegrootte-effect'. "Als je mensen meer eten voorzet, gaan ze ook meer eten", legt Versluis uit aan RTL Nieuws. 

Om dat te voorkomen hebben we houvast nodig. Bij een zak M&M's gaan we bijvoorbeeld niet verder dan de helft, maar dat is nog steeds veel te veel. Als alternatief kwam Versluis met het idee om de portie op de verpakking te zetten. "Zo weet je wat een 'fatsoenlijke' hoeveelheid is om te eten." 

'Blijven eten'
Te veel eten gebeurt zelfs als je iemand een hoeveelheid voorzet die hij niet opkan en de volgende dag een nog grotere portie. "Dan blijven mensen eten." 

Hoe dat komt? We weten niet hoeveel we precies moeten eten. "Ons lichaam geeft wel aan dat we honger hebben, maar niet wanneer we moeten stoppen met eten. Zo eten we makkelijk te veel. Dat kan zorgen voor een flinke gewichtstoename."

Foto op verpakking
Overigens werkt het alleen als er een plaatje op de verpakking staat met de normale hoeveelheid. Alleen een aantal 'grammen' is volgens Versluis te onduidelijk. "Op de verpakking plaatsten we bijvoorbeeld een foto van een handje met M&M's. Dat werkte voor een groot deel van de proefpersonen."

Er werd ook een test gedaan met dieetreclame, waarin proefpersonen werden uitgenodigd om filmtrailers te komen kijken. De proefpersonen kregen een grote of kleine zak M&M’s waar ze tijdens het kijken uit konden eten. Die trailers werden onderbroken door reclame, waaronder dieetreclames.

"De proefpersonen die de dieetreclames zagen gingen minder eten. Maar dat werkte alleen als ze sowieso al met lijnen bezig waren. Het kan net dat steuntje in de rug zijn om er af te blijven."

Meer op rtlnieuws.nl:

`