Nederland

ADHD'ers straks meer kwijt voor medicijn: 'Wie heeft er nou 140 euro liggen?'

13 april 2016 23:16 Aangepast: 14 april 2016 00:19
Beeld © RTL Nieuws

Een groot probleem voor ADHD-patiënten. Een medicijn dat ze al jaren gebruiken en dat volledig wordt vergoed, wordt voortaan door een andere producent gemaakt. Het gevolg: veel meer kosten, die ze ook ineens zelf moeten betalen. "Onbegrijpelijk dat dit mag."

ADHD-patiënten moeten vanaf 1 mei flink gaan bijbetalen voor het medicijn dexamfetamine. Voorheen werd het door apothekers zelf gemaakt, maar een farmaceutisch bedrijf neemt de productie over. Daarmee wordt het middel ook ineens veel duurder én niet meer vergoed door de zorgverzekering. 

En dat is een financiële strop voor de 33.000 patiënten die het middel in ons land gebruiken.  Eén van hen is Remco Steenwijk. Hij gebruik zo'n zes tabletten per dag en is straks fors meer kwijt. "Ik betaal nu alleen mijn eigen risico. Straks kost het me 140 euro extra per maand."

Hobby's laten
Remco zegt dat hij het wel kan betalen, maar er wel hobby's voor moet laten en anders omgaan met de boodschappen. Voor anderen kan de klap nog harder aankomen. "Denk bijvoorbeeld aan een gezin waar vader, moeder en een kind ADHD hebben. Dat is dan drie keer 140 extra per maand."

Het farmaceutische bedrijf dat de productie overneemt van apothekers, doet dat in samenspraak met de overheid. "Onbegrijpelijk dat dit zomaar kan", zegt Remco. "Het is te bizar voor woorden dat het legaal is om dit te doen. Wie heeft er nou zo 140 euro per maand extra liggen?"

Ritalin geen optie
Een ander medicijn nemen is voor Remco geen optie. Er zijn in Nederland twee soorten medicijnen: ritalin en dexamfetamine. "Nadat ik de diagnose kreeg heb ik ritalin geprobeerd, maar dat had te veel bijwerkingen."

Apothekersorganisatie KNMP noemt de situatie 'zorgelijk'. "Wij vinden dit onacceptabel en vinden dat de producent zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De prijs van het medicijn moet na 1 mei omlaag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore