Nederland

Afgelopen jaar 158 gevallen van islamofoob geweld in Nederland

14 april 2016 15:45 Aangepast: 14 april 2016 15:54

De aanslagen in Parijs hebben gezorgd voor een flinke toename van het aantal meldingen van islamofoob geweld in Nederland. In totaal waren er vorig jaar 158 gevallen van geweld gericht tegen moslims.

In januari werd er een aanslag gepleegd op het kantoor van Charlie Hebdo en in november werd er een bloedbad aangericht op onder meer de concertzaal Bataclan. De terreurdaden van moslimextremisten vonden plaats in Parijs, maar zorgden voor een grote toename van het aantal meldingen van islamofoob geweld in Nederland.

Bloedbad
Dat staat in het jaarrapport van het burgerinitiatief Meld Islamofobie. Dat registreerde en verifieerde het afgelopen jaar 158 islamofobe incidenten.

De meeste meldingen, 54, werden in januari gedaan. Dat is iets meer dan een derde van alle meldingen. Begin van die maand richtten moslimextremisten een bloedbad aan op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs.

In november was er opnieuw een stijging van het aantal meldingen, na de aanslagen van 13 november. Er kwamen toen 32 meldingen van islamofobie binnen, 20 procent van het aantal meldingen in het hele jaar.

Vrouwelijke slachtoffers
In 91 procent van de gevallen zijn vrouwen met hoofddoek het mikpunt. In 29 procent van die incidenten werd daarbij fysiek geweld gebruikt. De daders waren in de meeste gevallen witte mannen.

Daarnaast is er een sterke toename van islamofobe uitlatingen rond protesten tegen de komst van vluchtelingen en de bouw van azc’s.

Weinig aangifte
Slachtoffers van islamofobie doen in de meeste gevallen geen aangifte bij de politie. In 58 procent van de gevallen bleef dat achterwege.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`