Nederland

Erdogan-gate: 'Met je vrienden spot je niet. Ook niet met foute vrienden'

15 april 2016 15:42 Aangepast: 31 juli 2017 19:00
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Duitse komiek Jan Böhmermann. Beeld © AFP

De Duitse komiek Jan Böhmermann mag worden vervolgd voor beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan. De Duits-Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer legt uit waar volgens hem de schoen wringt. Zelf laat hij zich in zijn werk niet afremmen. "Ik neem nooit gas terug."

Met de beslissing van bondskanselier Merkel om niet in het geweer te komen tegen vervolging van Böhmermann geeft Duitsland aan dat president Erdogan 'onze grote vriend' is, zegt Oppenheimer tegen RTL Nieuws. "Erdogan beheerst de vluchtelingenstroom naar Europa, zoals Saoedi-Arabië de oliestroom hierheen beheerst", zegt Oppenheimer. "En met je vrienden spot je niet. Ook niet met foute vrienden blijkbaar. Daar blijf je van af."

Verwijderd door Facebook
Naar aanleiding van de ophef rond Böhmermann, de komiek die Erdogan beledigd zou hebben in een satirisch televisieprogramma, tekende Oppenheimer een spotprent van de Turkse president. Daarboven schreef hij dat Erdogan 'geen geitenneuker' is. Ook die cartoon leidde tot problemen. Facebook verwijderde 'm tot twee keer toe. Later bood het bedrijf daar alsnog haar excuus voor aan.

De Duitse beslissing om vervolging van een collega-satiricus mogelijk te maken, remt Oppenheimer niet af in zijn werk. "Nee, ik neem nooit gas terug met mijn tekeningen. In de rol die ik moet spelen als nar in het maatschappelijk debat, kan ik het me niet permitteren om meel in de mond te nemen. En dat is ook precies de rol van de satiricus. Ik kan gaan waar bijvoorbeeld journalisten niet verder mogen. Die taak neem ik heel serieus. Zo moet ik mensen kunnen tekenen in hun blote kont. Niet omdat ik dat zo graag doe, maar omdat ik graag in een land leef waar dat wel kan."

Bewondering voor Turkse trots
Oppenheimer zegt dat hij bewondering heeft voor de Turkse trots als het bijvoorbeeld op voetbal aankomt. "Daar kan ik echt kippenvel van krijgen, maar daar moet de nationalistische trots ook ophouden. Turken kunnen hun sultans op leeftijd ordenen, kennen de grote historische overwinningen van hun land. Het is een heel trots land, waarin de ster en maan heilig zijn. Zij vinden ons week en zwak. Dat kunnen we hier niet begrijpen."

Oppenheimer had een advies aan de Duitsers in de omgang met de Turken. "Terugslaan, want daarmee verdien je respect. Vroeger al op het schoolplein. Wie zich aansloot bij de pestkoppen, werd net zo'n eikel als de pestkop. Of nu net zo'n eikel als de Turken."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`