Nederland

Nederlandse school verbiedt zichtbare navels en blote benen

18 april 2016 16:22 Aangepast: 18 april 2016 20:46
Leerlingen van de school in Delft mogen geen naveltruitjes en (te) korte broeken aan. Beeld © iStock

Blote navels en broekjes die niets aan de verbeelding overlaten. Het Stanislascollege in Delft heeft ouders nog voordat het lekkere weer echt begint een brief gestuurd: te onthullende kleding wordt op school niet geaccepteerd.

Vorige week gebeurde het op de middelbare school: het was lekker weer en meerdere meisjes kwamen met naveltruitjes aan naar school. Leraren voelden zich genoodzaakt de pubers daar op aan te spreken.

Strand of uitgaan
In de brief die ouders hebben gekregen, staat dat kleren 'zoals die worden gedragen op het strand of bij het uitgaan', niet zijn toegestaan, staat op de site van het AD. Leerlingen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden, worden volgens de brief naar huis gestuurd om zich om te kleden. "Wij zijn een werkgemeenschap en daar hoort gepaste kleding bij", verklaart de school de beslissing naveltruitjes en korte broekjes of rokjes te verbieden.

Op Twitter zijn veel mensen verontwaardigd over de beslissing van de school:

Grenzen nodig
Maar puberpedagoog Henrike Hofstede snapt wel dat de school zulke kleding verbiedt. Al is dat volgens haar meer een taak van de ouders. "Pubers gaan experimenteren, die hebben het nodig om dingen anders te doen dan hun ouders om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Maar om zich af te zetten hebben ze wel duidelijke grenzen nodig. Die zouden ouders hen moeten opleggen."

Hofstede vindt het heel normaal om kinderen te leren dat bepaalde kleding niet geschikt is voor school. "Een school bereidt kinderen voor op de maatschappij. Naveltruitjes kunnen ook niet als je receptioniste bent in een hotel of ergens achter de kassa zit. Als ze uitgaan of naar het strand gaan is dat een ander verhaal."

Begrip tonen
Wat moet je als ouder doen als je kind zich minder beschaafd kleedt dan jij wil? Terug naar boven sturen is niet de manier, zegt Hofstede, "Toon begrip. Zeg: ik snap dat je dat mooi vindt of dat het in de mode is, maar de school moet je voorbereiden op de maatschappij waarin je dat ook niet altijd kunt dragen. Meisjes kan je er ook bewust van maken wat het effect is op de andere sekse. Er zijn drie stappen: begrip tonen, uitleggen waarom de regel er is en vervolgens: standvastig zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:
Naveltruitjes verboden: 'Ik moest mijn crop top uitdoen'

RTL Nieuws / Marianne Lucieer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore