Nederland

Peter verstoorde dolfijnenshow: 'Uitbuiting is ook dierenmishandeling'

18 april 2016 20:43 Aangepast: 18 april 2016 21:18
Activisten met spandoeken sprongen in het water tijdens de show. Beeld © Vegan Strike Group

"Dolfijnen in een dolfinarium hebben een glimlach, ze maken leuke geluiden en springen. Maar dat doen ze omdat ze honger hebben." Dat zegt Peter Janssen, die gisteren met andere activisten een dolfijnenshow in Brugge verstoorde.

"Het uitbuiten van dieren puur voor vermaak vinden we heel verwerpelijk", zegt Janssen, de oprichter van Vegan Strike Group. De activisten verstoren stierengevechten en dolfijnenshows in heel Europa.

Doodgestoken stieren
Gisteren deden ze dat door in wetsuits in het water te springen tijdens zo’n show. Ze hadden spandoeken bij zich en deelden flyers uit. "Onze acties zijn soms op het randje van de wet, maar we zijn gisteren na verhoor gewoon weer vrijgelaten."

"Je kunt zelf ook wel bedenken dat iemand die 80 kilo weegt niet op de neus van een dolfijn hoort te staan"

"Het verhaal van het dolfinarium in Brugge is eenzijdig", reageert Janssen op eerdere berichten. "Ja, ze houden zich aan de wet, maar de wet schiet tekort. Bij dierenmishandeling stellen mensen zich stierenvechten voor, waarbij de dieren worden doodgestoken, maar de leefomstandigheden van dolfijnen zijn ook een vorm van mishandeling."

Vis met antidepressiva
Hij legt uit: "Dolfijnen zwemmen in de natuur voor verse vis. In het dolfinarium krijgen ze dode vissen waar vaak medicijnen in zitten, zoals antidepressiva.  En je kunt zelf ook wel bedenken dat iemand die 80 kilo weegt niet op de neus van een dolfijn hoort te staan."

Thumbnail

Deze acties werpen hun vruchten af volgens Janssen.

Ook zijn dolfijnen in gevangenschap vaak mannetjes. "Normaal hebben dolfijnen meerdere keren op een dag seks, maar dat kan hier niet, dus raken ze gefrustreerd." Dat je dat als publiek niet merkt, komt doordat dolfijnen er vrolijk uitzien en braaf hun kunstjes doen. Dat doen ze volgens Janssen enkel voor de beloning: eten.

Alles voor het geld
Eerder verstoorde Janssen met andere activisten een dolfijnenshow in Valencia. Het dolfinarium in Brugge verkeert in een nog veel slechtere staat, zegt hij. "Het water van de dolfijnen was niet verwarmd, en dus ijskoud. Het zit vol chloor, wat niet alleen in hun ogen prikt, maar wat ze ook binnenkrijgen."

"En er is bij een show ruimte voor meer dan 1000 mensen, onder wie joelende kinderen. Natuurlijk bedoelen die het helemaal niet slecht, maar dolfijnen zijn heel gevoelig voor geluid. Zelfs medewerkers van het dolfinarium zeiden dat dat veel te veel mensen waren. Maar ja, alles voor het geld."

Vriendelijke arrestatie
De arrestatie verliep heel vredelievend, vertelt Janssen. "We hebben gewacht tot het publiek weg was, toen zijn we op aanwijzingen van medewerkers via de nooduitgang naar buiten gegaan. Er waren geen beveiligers. Eenmaal buiten kwam de politie aanrijden en werden we ongeboeid meegenomen."

Thumbnail

Een paar bezoekers maakte een praatje met de activisten.

Of er aangifte is gedaan, weet Janssen niet. "Ik heb het weleens minder vriendelijk meegemaakt. Als we stierengevechten in Spanje verstoren, kunnen mensen op de eerste rij in het publiek ons slaan. Dat gebeurt dan ook. Zij zijn dan echt heel boos. De politie is daar ook hardhandiger, maar op het bureau ontdooien ze meestal wel."

Nieuwe acties
Waarom ze juist dit soort acties voeren? "Dat is eigenlijk wel om publiciteit te generen, maar ook om het publiek rechtstreeks aan te spreken. En het is natuurlijk een vorm van sabotage, want zo kan een show niet verdergaan. Daarbij hebben we twee doelen: het publiek informeren en zorgen dat dolfinaria niet meer winstgevend zijn, want dan sluiten ze op den duur vanzelf."

"Als jouw hond in een klein hokje zit, kun je hem wel liefdevol voeren en aaien, maar dan is dat toch ook mishandeling?"

Volgens Janssen werpen deze acties wel degelijk hun vruchten af. "We worden veel gesteund en krijgen donaties. In Valencia kwamen mensen uit het publiek zelfs naar ons toe om te zeggen: jullie hebben onze ogen geopend."

Europese dolfinaria kunnen meer acties verwachten. Waar die precies zijn, kan Janssen nog niet zeggen. "Het is de vraag of we het ook in Nederland gaan doen. Harderwijk maakt volgens mij al geen winst meer. Maar we gaan door, ja. Als jouw hond in een klein hokje zit, kun je hem wel liefdevol voeren en aaien, maar dan is dat toch ook mishandeling?"

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`