Nederland

Verbazing en woede over dood 14-jarige meisjes

05 juni 2017 22:02 Aangepast: 06 juni 2017 23:08
'Stil' schrijft iemand op de plek waar Savannah is gevonden. Beeld © ANP

Hoevelaken en Bunschoten zijn in diepe rouw. De plaatsen verloren de afgelopen dagen een jonge inwoner. In het hele land wordt met afschuw en verbazing gereageerd. Hoe kon dit gebeuren? We zetten de feiten op een rijtje.

De veertienjarige Romy uit Hoevelaken werd dood gevonden in Achterveld. De eveneens veertienjarige Savannah uit Bunschoten zondag, bij industrieterrein De Kronkels, op een steenworp afstand van haar huis.

20 kilometer van elkaar

De overeenkomsten tussen beide zaken zijn groot. Beide meisjes zijn 14  en hun lichamen werden gevonden in een sloot. De vindplaatsen liggen ongeveer 20 kilometer van elkaar. In verband met beide zaken zijn twee tienerjongens (14 en 16) aangehouden.

Toch denkt de politie dat er geen verband is tussen beide zaken. “Gelet op de informatie uit de onderzoeken tot nu toe, ziet het er uit als twee op zichzelf staande zaken'', zegt de politie.

Lees door onder het kader

Romy Nieuwburg 

  • Leeftijd: 14 jaar (geboren 11-4-2003). 
  • Woonplaats: ze woonde samen met haar vader en moeder, een broer en een zusje in Hoevelaken.
  • School: ze zat op de J. H. Donnerschool in De Glind.
  • Overleden: vrijdag 2 juni 2017 in Achterveld. Ze vertrok 's middags van school in De Glind en fietste naar huis. Ergens halverwege haar route is ze waarschijnlijk op een pad langs de Emelaarseweg gedood. Een wandelaar die de hond uit liet vond haar lichaam in een sloot. Ze was toen nog niet als vermist opgegeven. 
  • Verdachte: in de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni heeft de politie een 14-jarige jongen uit Lunteren aangehouden. De politie wil niet zeggen wat zijn connectie met Romy is of waarom hij verdacht is. 

Thumbnail
Romy en Savannah

Savannah Dekker

  • Leeftijd: 14 jaar (geboren 14-12-2002).
  • Woonplaats: ze woonde met haar moeder, vader en zusje in Bunschoten (gemeente Bunschoten-Spakenburg).
  • School: Savannah zat in de tweede klas van het Oostwende College in Bunschoten.
  • Vermist: op donderdag 1 juni vertrok ze rond 15:00 van huis in Bunschoten. Haar fiets wordt gevonden maar het meisje blijft vermist. Op zondag 4 juni vindt een willekeurige voorbijganger in de sloot bij bedrijventerrein De Kronkels in Bunschoten een lichaam. Het lichaam blijkt van Savannah te zijn. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen.
  • Verdachte: in de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni wordt een 16-jarige jongen uit Den Bosch aangehouden. Volgens de burgemeester van Bunschoten waren de twee via social media met elkaar in contact gekomen. De politie was ervanuit gegaan dat de twee samen waren ondergedoken.

Het is onduidelijk wat er precies is voorgevallen. Een tijd werd nog gehoopt op het levend terugkeren van Savannah. Zij kende de zestienjarige jongen uit Den Bosch die is aangehouden in verband met haar dood, vermoedelijk via social media. Er waren aanwijzingen dat ze zich met hem schuilhield op een ander adres, zei hij. Over de achtergrond van de dood van Romy is nog niets bekendgemaakt. In verband met haar dood is een veertienjarige jongen uit Lunteren aangehouden.

Beide jongens werden in de nacht van zondag op maandag opgepakt en zitten nog vast.

Thumbnail
Mensen leggen bloemen op de vindplaats van het lichaam van Savannah

In beide dorpen hangen de vlaggen halfstok. Bij de vindplaatsen van de meisjes liggen bloemen, knuffels en briefjes. Op hun scholen is geschokt en met verdriet gereageerd. Het Oostwende College in Bunschoten, de school van Savannah, was maandag open. Het was een komen en gaan van leerlingen, velen in het zwart, sommigen met bloemen. Er is een stilteruimte ingericht om Savannah te herdenken.

Verdriet delen

Directeur Jan Hofman van de J.H. Donnerschool in De Glind, de school van Romy, zei haar ‘zo graag zo'n andere toekomst te hebben gegund’. De medewerkers van de school kwamen maandag bijeen en deelden hun verdriet. De komende dagen is er extra begeleiding voor leerlingen.

In Hoevelaken was maandagavond bij een muziekkoepel een herdenkingsdienst voor Romy, die live te zien was op onze Facebookpagina:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore