Mariska Peters (21) dood gevonden

Oom vermoorde Mariska Peters voor rechter: 'Niemand heeft iets aan hem gemerkt'

20 april 2016 02:53 Aangepast: 20 april 2016 11:51
De zoektocht naar Mariska Peters. Beeld © ANP

Toen er vorig jaar een stille tocht werd georganiseerd voor de vermoorde Mariska Peters uit Nijmegen, stond haar rouwende oom Johan vooraan. Hoe anders is het nu. Vandaag verschijnt de 52-jarige man voor de rechter. Verslaggever Marcel Maijer volgt de zaak.

Na een vermissing van twee weken, werd het lichaam van de pas 21-jarige Mariska Peters vorig jaar februari gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen. Ze bleek te zijn gewurgd.

Open afdeling
Nog eens twee weken later, op 10 maart 2015, arresteert de politie haar oom Johan op verdenking van moord in tbs-instelling de Pompe­kliniek in Nijmegen. Daar zat hij op een open afdeling na een veroordeling voor een zedenmisdrijf en ernstige mishandeling in 2004.

Johan is de oudste broer van Marcel, de vader van Mariska. Marcel vertelde gister in het Algemeen Dagblad dat hij nooit meer iets hoorde van zijn broer sinds die vastzit. "Dat hadden we ook niet verwacht. Hij praat niet. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht, zegt zijn advocaat. Hij heeft niks bekend. Hij is altijd al in zichzelf gekeerd geweest."

DNA-sporen op haar lichaam
Geen verklaring dus, maar het bewijs tegen Johan lijkt overweldigend. Zo heeft justitie zijn DNA-sporen gevonden op een mes dat in twee stukken in de auto van Mariska lag en vonden speurders waarschijnlijk ook DNA-sporen van hem op haar lichaam.

Stille tocht
Familie en vrienden hopen dat er vandaag meer duidelijk wordt over wat er is gebeurd in de laatste fase van het leven van Mariska, vertelde haar beste vriendin aan Omroep Gelderland. Dat uitgerekend oom Johan verdacht wordt van de moord, zag ze toen niet aankomen. Zo hielp hij tijdens de vermissing van zijn nicht met zoeken en steunde hij haar ouders. Ook deed Johan mee aan de stille tocht door Nijmegen, zoals zichtbaar is op de foto boven dit artikel. Daar loopt hij vooraan, links van de ouders.

"Hij heeft gewoon zo'n masker op gehad", zegt de beste vriendin van Mariska daarover. "Niemand heeft iets aan hem gemerkt."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore