EditieNL

Johan was een jaar offline: Ik belde de NS om te weten hoe laat de trein ging

20 april 2016 11:20 Aangepast: 03 mei 2016 18:01
Johan van Houten. Beeld © Screenshot YouTube/Digiminderen

Utrechter Johan van Houten heeft een jaar lang offline geleefd. Geen mobiele telefoon, geen internet: alle mogelijkheden om online te komen, gingen de deur uit. De vaste telefoon en encyclopedieën kwamen ervoor in de plaats.

Van Houten (33) was altijd en overal online: in de kroeg, in restaurants, in het ov, op de wc. "Ik nam m'n smartphone altijd mee. Ineens vond ik dat heel storend", vertelt hij aan Editie NL. "Waarom doe ik dit? Waarom moet dit? Ik was er klaar mee." 

Dingen missen
Dus besloot Van Houten in navolging van anderen een jaar lang, van 25 april 2015 tot 25 april 2016, offline te gaan. Hij schafte een vaste telefoon aan, bestelde een telefoonboek en instrueerde zijn huisgenoot hem nooit te helpen door iets online op te zoeken. 

Tekst gaat verder onder de foto

Thumbnail

Over vijf dagen is dat jaar voorbij. Hoe kijkt Van Houten erop terug? "De eerste twee weken had ik een soort vakantiegevoel en ging alles echt prima." Daarna sloeg de stress toe. "Ik was de weg kwijt en ik miste dingen." Vooral dat laatste bleek confronterend. "Je mist wel vaker iets, maar door alle social media word je daar dan toch weer van de op de hoogte gebracht. Nu was dat niet zo en hoorde ik via vrienden dat ik dingen had gemist." Daar had Van Houten het wel even moeilijk mee. "Ja, in het begin zeker. Nu heb ik het los kunnen laten."

Opzoeken en navigeren
De weg zoeken of weten hoe laat de trein gaat, bleek zonder internet ook lastiger. "Daardoor was ik in het begin wel even gespannen. Ik heb uiteindelijk gewoon de NS gebeld of fietste naar het station."

Waar Van Houten ook tegenaan liep: offline is niet alles meer een klik van je verwijderd. "Normaal zocht ik alles meteen op op Google. Nu kon dat niet, maar dat wilde ik wel." De encyclopedieën, uit de jaren '80, boden uitkomst en soms ging hij zelfs naar de bibliotheek. Na een tijdje verdween die aandrang om alles te willen opzoeken. "Ik dacht vaak: het zal wel. Nu maakte ik vaker een selectie en zoek ik alleen de dingen op die ik echt belangrijk vind."

"Ik heb veel meer rust gekregen en ben veel gelukkiger geworden" 

Daar gebruikte hij lang niet alleen boeken voor. Ook vrienden en kennissen bleken een bron van informatie. "Veel mensen in mijn omgeving zijn echt experts op bepaalde gebieden, dat is echt een les die ik dit jaar heb geleerd. Er blijkt veel kennis in mijn omgeving te zitten." Bijkomend voordeel was volgens Van Houten dat de relaties met die vrienden daardoor ook beter werd. "Ze vinden het heel tof dat ze als expert worden gezien."

Het was af en toe wel flink frustrerend dat Van Houten niet even snel iets op kon zoeken. Maar hij heeft het volgehouden. Zelfs zijn huisgenoot hielp hem niet. "Nee, die zei: 'hee, je hebt mij gevraagd je niet te helpen, en het is jouw project. Dikke doei.'" 

Ook alleen zijn, in stilte, moest de Utrechter leren. "Maar dat wende snel. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het is."

Veel gelukkiger
Ondanks alle hindernissen kijkt Van Houten positief naar zijn offline-jaar. "Ik heb veel meer rust gekregen en ben veel gelukkiger geworden. Ik slaap beter. Ik ben me bewuster van wat ik doe."   

"Als ik naar buiten ga om iets te doen, ben ik ook echt daarmee bezig", gaat hij verder. "Geen telefoon die me afleidt."

Hij kan dus ook niet meer even worden geappt vlak voor een afspraak. "Dat blijkt echt een ding voor mensen. Hoe vaak er wel niet nog tien minuten van tevoren wordt geappt: 'ik zie je zo dus hé'. Nu word ik weleens gebeld op mijn vaste nummer  of wachten mensen nerveus op me en zeggen 'ik wist niet zeker of je kwam'. Heel vreemd, want ik heb toch gezegd dat ik kom?"

Toch weer online
Dat betekent niet dat Van Houten op 25 april zijn telefoon uit laat staan en hij nooit meer gebruik maakt van het internet. "Er zitten heel veel voordelen aan de telefoon en online zijn. Contact met vrienden in het buitenland bijvoorbeeld. En Google Maps is ook handig." Maar, en dat is ook de belangrijkste tip die hij iedereen meegeeft: "Het gaat er voor mij om dat ik er bewuster mee omga."

Offline beter voor ons brein?

Op het moment dat je offline gaat, kun je je beter concentreren en ervaar je minder vermoeidheid, zegt neurowetenschapper Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. Continu online zijn, kan veel problemen opleveren, zegt hij. "Je hebt dat de hele tijd zo'n 'achtergrondgevoel', dat gevoel dat je nog dingen moet doen. Die worden geactiveerd door externe en interne prikkels, dus van buiten en van binnen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een melding krijgt op je telefoon dat je een bericht hebt, dat is een externe prikkel. Maar het kan ook vanuit jezelf komen, dat je die aandrang hebt om je telefoon te ontgrendelen omdat je misschien een bericht hebt. Dat zijn interne prikkels. Dit is maar één voorbeeld, maar op deze manier kun je veel onrust ervaren."

Volgens Taatgen kun je daar heel makkelijk twee dingen aan doen: "Je notificaties uitzetten is al één stap, dan ben je al heel ver. Daarnaast kun je ervoor kiezen om voor bepaalde perioden offline te gaan. Zelf doe ik dat ook als ik me moet concentreren: met een programmaatje zet ik dan mijn pc offline. Dat is even wennen, maar als je dat langer doet, verdwijnt die interne aandrang om online te willen zijn. En dat geeft rust in je hoofd."

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore