Nederland

Eigenares 17de eeuwse japon was Schotse gravin

20 april 2016 13:28
Beeld © ANP

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zijn erachter gekomen van wie de bijzondere jurk uit de Gouden Eeuw is, die door amateurduikers bij Texel is gevonden.

Vorige week meldde de universiteit de archeologische vondst uit de 17de eeuw. Een complete koninklijke garderobe werd bij een scheepswrak in de Waddenzee gevonden. Deskundigen beschouwen de kledingstukken, waaronder de exclusieve japon, als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa.


Thumbnail

Bagageschip verongelukt
De garderobe blijkt te zijn van de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria. Zij was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verongelukte. Onderzoekers zeggen dat de japon zeer waarschijnlijk gedragen is door Jean Kerr, gravin van Roxburghe (circa 1585-1643). Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van Henrietta.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een brief van de Schotse prinses Elizabeth Stuart. In een brief van 17 maart 1642, gericht aan de met haar bevriende Engelse diplomaat Sir Thomas Roe, beschrijft Elizabeth hoe haar schoonzus een schip verloor bij Texel. Ook een jongere hofdame verloor haar kleding, maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon lijkt het aannemelijker dat de wat oudere Kerr hem droeg.

Niet aangevreten
De japon is wonderbaarlijk goed bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt doordat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes. 

De jurk is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die in museum Kaap Skil op Texel te bezichtigen is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Duiker Gerrit-Jan deed een unieke vondst bij Texel: 'Dit is wel heel mooi'

`