Nederland

Steeds meer bibliotheken stoppen met boete bij te laat inleveren

06 juni 2017 09:57 Aangepast: 06 juni 2017 12:26

Ben jij ook laks met het inleveren van je geleende boeken en betaal je daar regelmatig een boete voor? Dat is in steeds meer Nederlandse bibliotheken verleden tijd.

Eén derde van de bibliotheken in Nederland heeft de boetes voor het te laat inleveren van een geleend boek namelijk al afgeschaft, en steeds meer uitleencentra overwegen het. Dat schrijft het AD.

Volgens de Vereniging Openbare Bibliotheken is de boete een 'irritatiefactor'. "Wij zijn er om lezen leuk en aantrekkelijk te maken. Zo'n boete werkt juist averechts", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

'Boetes niet van deze tijd'

In 2013 was de bibliotheek van Boxmeer de eerste die stopte met het innen van boetegeld. "Boetes afschaffen klinkt a-typisch in een tijd dat er ook nog eens flink werd bezuinigd op bibliotheken. Maar wij vonden dat we niet onze broek moesten ophouden door boetes uit te delen. Dat is niet meer van deze tijd’’, zegt directeur Cyril Crutz van de bibliotheek uit Boxmeer tegen het AD.

Inmiddels zijn er dus steeds meer bibliotheken waar je geleende boeken iets later terug mag brengen zonder dat je een boete krijgt. In de provincie Groningen zijn alle bibliotheken boetevrij.

10 miljoen euro

De bibliotheken verdienen jaarlijks 10 miljoen euro aan de boetes die geïnd werden. Omdat bibliotheken dat geld nu mislopen, moeten ze vaker werken met vrijwilligers of hopen op subsidies van de gemeente.

Bekijk hieronder de reportage van RTL Z over de opkomst van commerciële bibliotheken:

 

 

`