Nederland

Alcohol, bewerkt vlees en overgewicht leiden tot maagkanker

21 april 2016 15:30 Aangepast: 21 april 2016 16:03
Beeld © Toekomstmakers

Voor het eerst zijn alcohol, bewerkt vlees en overgewicht gelinkt aan maagkanker. Tot nu toe was wel bekend dat zout eten een invloed kan hebben op het ontstaan van maagkanker, maar wisten wetenschappers niet dat deze factoren ook een belangrijk risico vormen.

Wetenschappers van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben wereldwijd onderzoek gedaan naar voeding, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht. Uit verschillende studies zijn gegevens van bijna 77.000 mensen met maagkanker verzameld. Germund Daal, van het WKOF: "Onze conclusie is dat alcohol het DNA in ons lichaam kan beschadigen. Als alcohol in ons lichaam wordt afgebroken, komt er namelijk een stof vrij die kankerverwekkend is."

Conserveringsmiddelen
Dat bewerkt vlees een rol speelt bij het ontstaan van darmkanker, was al bekend, maar nu zijn er ook sterke aanwijzingen dat het ook bijdraagt aan het ontstaan van maagkanker. "Dat komt deels doordat bewerkt vlees veel zout bevat, wat maagkanker kan veroorzaken, maar ook doordat bepaalde conserveringsmiddelen kankerverwekkend zijn."

Tot nu toe zijn er al elf soorten kanker in verband gebracht met overgewicht, maar maagkanker is nieuw in dat rijtje. Daal: "Vetcellen kunnen bepaalde stoffen afgeven die het risico op kanker verhogen. Maar daarnaast hebben mensen met overgewicht ook een verhoogde druk op de maag. Daardoor hebben ze meer last van opkomend maagzuur, waardoor het risico op kanker in bepaalde delen van de maag ook weer verhoogd wordt."

17 procent
"Ongeveer 17 procent van alle gevallen van maagkanker in Nederland kan voorkomen worden door de levensstijl aan te passen", zegt Daal. "Ons advies is dus om helemaal geen alcohol te drinken, als het even kan geen bewerkt vlees te eten en een gezond gewicht te behouden."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`