Nederland

Merkel: 'Terrorisme of niet, we blijven een open samenleving'

21 april 2016 15:29 Aangepast: 21 april 2016 16:04
De uitreiking van de onderscheiding in Middelburg. Beeld © ANP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Europa moet vasthouden aan zijn waarden, ook in de strijd tegen het terrorisme. "We zijn en blijven een open samenleving", zei ze vandaag in Middelburg.

Daar nam ze de Four Freedoms Award in ontvangst. Ze krijgt de hoge onderscheiding niet alleen vanwege haar optreden in de vluchtelingencrisis, maar ook om hoe ze is omgegaan met het Europese schuldenprobleem en het conflict in Oekraïne.

'Vastbesloten tegen IS'

Thumbnail

In haar toespraak zei Merkel dat Europa het gevaar van de terreurbeweging IS 'vastbesloten' tegemoet moet treden. Ook liet ze weten nog steeds achter het akkoord te staan dat de Europese Unie gesloten heeft met Turkije over de verdeling van vluchtelingen.

Die deal kan een effectief middel zijn tegen de 'verschrikkelijke' mensensmokkel in de Egeïsche Zee, zei ze. "Illegale immigratie vanuit Turkije naar Europa wordt erdoor tegengegaan. Tegelijkertijd krijgen vluchtelingen een kans een legaal onderkomen in Europa te vinden, zonder hun leven te hoeven riskeren."

'Vrijheid 35 jaar onbereikbaar'
Merkel blikte in haar toespraak ook terug op de Duitse geschiedenis. Ze noemde de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de Duitse eenwording die daarop volgde, de 'gelukkigste momenten van de Duitse en Europese geschiedenis'.

Premier Mark Rutte zei bij de uitreiking tegen Merkel dat zij weet wat het is om 'niet vrij te kunnen geloven en praten'. De Duitse bondskanselier groeide op in het communistische Oost-Duitsland. "De vrijheden die wij vandaag waarderen, waren voor jou 35 jaar onbereikbaar", zei Rutte.

Vreedzaam en vriendschappelijk
Hij had het over Merkels persoonlijke beweegredenen om de grote problemen van deze tijd op haar manier tegen te gaan. Dat doet ze, zei Rutte, 'vanuit de innerlijke overtuiging dat Duitsland en Europa in de wereld een baken van vrijheid, stabiliteit en vooruitgang voor iedereen moeten zijn'.

Het Europa van nu is vreedzaam en vriendschappelijk, vindt de premier. "Waarom zou dat niet ook in andere regio's van de wereld haalbaar zijn? Voor mij is dat geen utopie."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`